Semmiség az érkező hurrikán a Miamiban lévő toronyházaknak. Tényleg?

Hatalmas lendülettel közelít az Egyesült Államok felé az Irma névre keresztelt hurrikán. A floridai ingatlanok képesek lesznek ellenállni minden idők egyik legerősebb viharának, állítják a szakértők.

Az 5-ös kategóriájú Irma várhatóan Florida déli részére csap majd le a hétvégén, akár 260 km / órás szélvihart hozva magával és jelentős áradásokat okozva. A várhatóan történelmi erősségű hurrikán nyilván komoly óvintézkedéseket igényel, a helyi ingatlanfejlesztők ugyanakkor azt mondják, az épületek megfelelő állapotban vannak ahhoz, hogy ellenálljanak a viharnak.

Az egyik legnagyobb helyi fejlesztő a Dezer Development. A vállalat több toronyházat is épített, a cég nevéhez fűződik például a nemrég megnyitott 60 szintes Porsche Design Tower is Sunny Isles közelében.

A Porsche Design Tower (Fotó: porschenewsroom.com)

„Azért nem vagyunk a világ többi részéhez hasonlítva annyira kétségbeesve az ilyen viharok esetében, mert felkészültünk. Az épületek úgy lettek megtervezve és kivitelezve, hogy egy ilyen hurrikán semmiség nekik” – nyilatkozta Gil Dezer elnök.

Jelenleg egyelőre még csak 10 család lakik az épületben, ők Gil Dezer tudomása szerint maradtak az otthonukban. A legalsó lakószint is a 7. emeleten van, így az esetleges áradásoktól és a vihar által a levegőbe röpített tárgyaktól nem kell tartani, de még ha véletlenül ilyen magasra felkapna egy-egy nagyobb tárgyat a szél, az ablakok akkor is törésbiztosak, és kibírják a 240-250 km / órás szelet is (ami azért ha jól értjük, határeset lehet a hétvégén).

A vállalat mindenesetre elővigyázatosságból minden mozdítható tárgyat eltávolított a környékről, legyen szó építési maradékokról vagy kerti bútorokról, és plusz szivattyúkat állított csatasorba, arra az esetre, ha Irma árvizet is hozna magával.

A toronyháznak saját teremgarázsa van, és bár sok tulajdonos még nem költözött be a nemrég átadott épületbe, az autóikat már biztonságba helyezték ott – így tett egyébként maga Gil Dezer és egy környékbeli Lamborghini-szalon tulajdonosa is.

Csütörtök délutánig Miami-Dade megyében több mint 650 ezer partmenti lakos evakuálását rendelte el Carlos Gimenez polgármester a Miami Herald napilap szerint. Ez a legnagyobb ilyen jellegű intézkedés a 2005-ös Vilma hurrikán óta, és érinti Miami két legnagyobb belvárosi hivatali és lakónegyedét is.

Noha az épületek jó eséllyel kibírják a hurrikánt (jórészt annak köszönhetően, hogy az 1992-es Andrew hurrikán érkezését követően a városvezetés és a szakemberek leültek és közösen újragondolták a környék lakóépületeire vonatkozó biztonsági előírásokat, a felhasználható üveg minőségétől kezdve a tetőcserepekig), azért a Coastal Construction vállalat alelnöke senkinek sem javasolja, hogy valamelyik toronyházban vészelje át a vihart.

„Még egy átlagos vihar is elárasztja Miami Beach utcáit. Márpedig ha a területet elönti a víz, jó eséllyel a liftek és a generátorok is felmondják a szolgálatot” – figyelmeztetett Dan Whiteman.

A szakember más fejlesztőkkel is beszélt, és mindannyian azt tanácsolják, hogy a lakók hagyják el a környéket, nem is az épületek, hanem a várható áradás okozta kényelmetlenségek miatt.

Coral Gables egyik helyi ingatlanügynöke, Rex L. Hamilton is egyetértett ezzel, mondván, még azok is biztonságosabb helyre mennek, akik olyan épületekben laknak, amelyeket úgy építettek meg, hogy kibírjanak egy ötös erősségű hurrikánt is.

Sokan közülük egyébként éppen Coral Gablesbe mennek, ami ugyan csak pár mérföldnyire, de magasabban van, így kevésbé fenyegeti az áradás. Nem csoda, hogy a helyi Biltmore Hotel az elsők között telt meg vendégekkel, de a helyiek közül is sokan befogadnak embereket.

Rex L. Hamilton is közéjük tartozik, neki például 17 vendége lesz. Ő is azt mondta, ha lehet, senki ne maradjon a veszélyzónában, akármilyen jól is építették meg ott az otthonokat.

(Fotó: trulia.com)