Itt volt felértékelődés Budapesten az elmúlt 20 évben

Az első lakást rendszerint egy kisebb ingatlant jelent, amit aztán később, a családalapításkor nagyobbra cserélnek a fiatalok. Vagyis nagyjából olyan 5-15 év közötti időt töltenek ott. Mivel egy kis lakás megvásárlásánál szinte biztosak lehetünk benne, hogy később értékesíteni fogjuk, fontos, hogy olyan ingatlant vegyünk, amelynek nem csak tartja az értékét, de adott esetben, még felértékelődésre is sor kerülhet – fogalmazott az FHB.

A környezet erősen befolyásolja az ingatlanok értékét, ezek közül számszerűsítve a vízpartok, kötött pályás közlekedéssel rendelkező elővárosok és a családbarát környékek árbefolyásoló szerepe kiemelkedő. Az élhetőbb környezete jellemzően magasabb lakásárakat is eredményez a környezeti prémium révén, ez azt is jelenti, hogy egy területen egy új beruházás, ami az élhetőséget javítja, olyan új árfelhajtó tényezőt eredményezhet, ami beépülhet a lakások értékébe. Minél közelebb található egy ingatlan az adott fejlesztés pozitív hatású részeihez, annál jobban érvényesülhet az árban.

Budapesten a városközponthoz közelebbi területeken általánosságban valóban a felértékelődés volt jellemző az elmúlt közel 20 évben. A főváros átlagos lakásáraihoz képest az időközben bulinegyedként presztízst szerző Belső-Erzsébetvárosban 38 százalékkal, illetve a Belső-Terézvárosban 31 százalékkal nagyobb áremelkedés volt megfigyelhető. De a fentiek mellett a rendszerváltozás után jelentős átalakuláson átesett, és rozsdaövezetből irodanegyeddé váló XIII. kerületben, és a szintén jelentős átalakuláson átesett Középső-Ferencvárosban és a Corvin-sétány környékén is nagyot változott a lakások értéke.

Múltbeli adatokból természetesen nem szabad egy az egyben következtetni egy adott terület lakásárainak jövőbeli alakulására, azt azonban érdemes felderíteni, hogy mi mozgatja a felértékelődéseket, és inkább ezeket a folyamatokat feltárni egy adott városra vetítve.

Ilyen információkat nyerhetünk például a szabályozási tervekből, de érdemes figyelemmel követni a híreket is, hogy hol milyen közösségi vagy magán beruházást hajtanak végre, ami jelentősen átalakíthatja a környék képét. Természetesen nem csak a pozitív, hanem a negatív hatásokat is nyomon kell követni, mint például a fásítás ritkítása, növekedő közúti forgalom, korszerűtlen vasúti környezet, amelyek pont az ellenkező hatást fejthetik ki, és leértékelhetik az adott környék lakásait.