Elképesztő lakás-drágulás az EU-ban: 14 százalékkal a magyarok az élen!

Óriási mértékben drágultak a lakóingatlanok az EU-ban a friss statisztikák szerint. A második negyedévben mi vezetünk! Igaz csak év/év alapon, mert január-márciushoz képest április-júniusban már jelentősen, 1,6 %-ra lassult nálunk az áremelkedés. Ebben már messze vagyunk az élmezőnytől – máshol még egyelőre jobban növekszik a lakásár.

A második negyedévben az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) hétfőn kiadott jelentése szerint az Európai Unió egészében és az euróövezetben egyaránt 4,2 százalékkal nőttek a lakóingatlanárak éves összehasonlításban a 2019 április-júniusi időszakban. Az első negyedévhez képest az EU-ban 1,6 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,7 százalékkal kúsztak feljebb a lakásárak.

Az első negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben is 4,1 százalékkal drágultak a lakóingatlanok éves összevetésben, negyedéves összehasonlításban pedig 0,4 százalékos, illetve 0,3 százalékos emelkedést mértek.

A 28 tagú Európai Unión belül éves összevetésben (év/év) Magyarországon ugrottak meg legnagyobb mértékben, 14,0 százalékkal a lakóingatlanárak április-júniusban, majd Luxembourg következik 11,4 százalékkal.

A harmadik helyezett Horvátországban 10,4 százalékkal drágultak a lakóingatlanok. Csak Olaszországban csökkentek az árak, 0,2 százalékkal.

Negyedéves összehasonlításban minden országban áremelkedést mértek, a legnagyobbat Lettországban (5,6 százalék), Luxembourgban (5,1 százalék) és Cipruson (4,2 százalék). Magyarországon negyedéves szinten 1,6 százalékos volt az emelkedés üteme, jelentősen lassulva a 2019 első negyedévi 5,0 százalékhoz képest.

Forrás: MTI