Airbnb: ha megadóztatják, ha tiltják, akkor sem lesz jobb a lakáshelyzet

Az Airbnb szigorú szabályozása nem segítene a lakáshelyzeten állítja az Airbnb és a GKI, egy friss, közös tanulmányuk alapján. Szerintük az emelkedő albérletárakért leginkább a túl kevés új lakás építése és a lakhatási célú ingatlanokba történő alacsony mértékű befektetés tehető felelőssé.

A rövidtávú lakáskiadás szigorú szabályozása nem enyhítene a budapesti lakáspiaci helyzeten – állítja egy friss tanulmány. E szerint a szabályozásnak bizonyított tényeken kellene alapulnia, valamint igazságos, és a jelenlegi helyzetnek megfelelő kellene legyen. Ezek legalábbis a legfőbb eredményei a GKI Gazdaságkutató Zrt. által közzétett tanulmánynak, mely az Airbnb megbízásából készült.

A kutatás a budapesti lakáspiacra ható különböző tényezőket vizsgálta meg. A lakhatási helyzetet nehezítő körülmények között a nagyvárosokban található ingatlanok iránti magas kereslet mellett az építőiparban tapasztalható munkaerőhiány is meghatározó. Az új lakások építésébe, illetve a lakhatási célú projektek megvalósításába történő befektetés enyhíthetne a budapesti lakáspiacon kialakult nehézségeken.

A tanulmány, amelyet a GKI Gazdaságkutató Zrt. készített az Airbnb megbízásából, a lakáspiacra ható kvantitatív tényezőket vizsgálta, így többek között az Airbnb-n történő rövidtávú lakáskiadás hatását is. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy nem az Airbnb az egyik fő oka a budapesti albérletárak emelkedésének. Ebből következik, hogy a rövid távú lakáskiadások szigorú szabályozása nem javítana a lakáspiaci helyzeten. Továbbá, a szabályozásnak arányosnak kellene lennie, valamint lehetővé kell tennie, hogy az embereknek hasznuk legyen az otthonuk megosztásából. A tanulmány ugyanakkor megállapítja, hogy a megfizethető lakhatás hiánya Budapesten leginkább a lakóépületekbe történő befektetés alacsony szintjének tudható be. Míg 2000 és 2010 között átlagosan 9.000 új lakás épült évente, addig 2010 óta ez a szám csupán 3.000. Tovább ront ezen a helyzeten, hogy az építkezés költségei drasztikusan emelkednek. Mindeközben sok önkormányzati tulajdonú lakás rossz állapotban van.

A tanulmány viszont megállapítja, hogy a rövidtávú lakáskiadás, mint például az Airbnb, szigorú szabályozásának nem lenne enyhítő hatása a Budapesten kialakult lakhatási helyzetre.

“Az olyan rövidtávú lakáskiadásra szolgáló platformok, mint például az Airbnb szigorú szabályozása nem oldja meg a budapesti lakhatási válságot. Ehelyett a szabályozásnak a tényeken kellene alapulnia, valamint megfelelőnek és észszerűnek kell lennie. A szigorú szabályozás veszélyeztetné azok pénzügyi biztonságát, akik gazdasági haszonra tettek szert a rövidtávú lakáskiadás által” – nyilatkozta Fazekas Bence (GKI Gazdaságkutató Zrt.).

Az Airbnb-n évi 180 napnál tovább kiadott lakások csupán 0,3%-át teszik ki a teljes budapesti lakáspiacnak. Továbbá az Airbnb-n kínált lakások többsége csak alkalmanként kerül kiadásra, nem állandó jelleggel, hiszen az Airbnb házigazdák többségé saját otthonát osztja meg a vendégekkel. A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint a rövidtávú lakáskiadás szigorú szabályozása csak a házigazdákra és a lakástulajdonosokra róna terheket. Ez többek között elodázhatná, vagy ellehetetleníthetné sok ingatlan szükséges felújítását, hiszen a házigazdák gyakran a rövid távú lakáskiadásból származó kis mértékű haszonból finanszírozzák ezen tételeket: Az Airbnb házigazdák jellemzően a rövidtávú kiadásból származó bevétel 27%-át fordítják általános költségekre, mint például felújítási munkákra és háztartási kiadásokra, valamint további 18%-át költik lakbérre, vagy lakáshitelük törlesztőrészletének fizetésére.

“Az otthonuk alkalmankénti megosztása segít az embereknek, hogy egy kis bevételhez jussanak – különösen igaz ez az olyan nagyvárosokban, ahol nehéz a lakhatási helyzet. Partnerséget kötöttünk több mint 500 önkormányzattal, valamint szervezettel világszerte, hogy népszerűsítsük a turizmust, beszedjünk és átutaljunk adókat, és lehetővé tegyük az otthonmegosztást” – mondta Vladimir Beroun, Közép-Kelet Európáért felelős Public Policy manager.

Ezen tanulmány az Airbnb által a GKI Gazdaságkutató Zrt. számára elérhetővé tett adatokon alapul. Ez pontosabb eredményeket tesz lehetővé, mint azoknál a tanulmányoknál, amelyeknél első kézből származó adatok helyett harmadik féltől származó információkra hivatkoznak és következésképpen hibásak – vélik a készítők.