Német bérlakás-bizniszbe száll be egy tőkeerős magyar ingatlanos cég

A Cordia International Zrt. részvényesei 12 milliárd forintos tőkeemelést hajtottak végre a vállalatban. Az ingatlanos cégnél tető alá hozott tranzakció egyrészt erősíti a társaság helyzetét a rendkívül bizonytalanná vált gazdasági környezetben, másrészt az MNB Növekedési Kötvényprogramja által a vállalat befektetőivé vált kötvénytulajdonosok biztonságát is tovább növeli. A Cordia azt is bejelentette, hogy belép a németországi bérlakáspiacra.

A Cordia International Zrt. részvényesei 12 milliárd forint – egészen pontosan 12.001.129.600 forint – tőkeemelésről döntöttek. A tranzakció korábbi törzsrészvényekkel azonos jogokat biztosító új, 7.431.040 darab, egyenként 1.000 forint névértékű részvény kibocsátásával és e részvények 1.615 forint/darab kibocsátási értéken történő lejegyzésével valósul meg. A vállalat alaptőkéje így 7,4 milliárd forinttal 18 milliárd forintra emelkedik, a tőkeemelés alaptőkén felüli része pedig a Cordia International Zrt. tőketartalékát növeli.

Az új részvényeket a korábbi részvénytulajdonosok jegyezték, az alaptőkeemelés összegét 30 napon belül, az alaptőkén felüli – tőketartalékba kerülő – ellenértéket pedig legkésőbb 2020. szeptember 15-ig teljes egészében megfizetik. A tőkeemelés növeli az MNB Növekedési Kötvényprogramja keretében a vállalat befektetőivé vált kötvénytulajdonosok biztonságát is, hiszen ez a tőke alárendelt a kibocsátott kötvényeknek.

A Cordia International mindemellett folytatja nemzetközi terjeszkedését is: a román, a lengyel és a spanyol lakóingatlan-fejlesztési projekteket követően belép a németországi bérlakáspiacra is.

A cég igazgatósága ugyanis jóváhagyta, hogy a Cordia 100%-os tulajdonában lévő European Residential Investment Vagyonkezelő Kft. 34,4 millió euróért megvásárolja az ARGO Properties N.V. 20,6%-os részvénycsomagját.

Az ARGO jelenleg Berlinben, Drezdában, Lipcsében és Magdeburgban rendelkezik ingatlanokkal, és dinamikus növekedést mutat fel bérházak folyamatos vásárlásával.

„A jelentős tőkeemeléssel és a német bérlakáspiacra-történő belépéssel a Cordia tulajdonosai erőteljes jelzést küldtek a koronavírus-járvány miatt rendkívül bizonytalanná vált gazdasági környezetben arról, hogy nem csak rendelkezésre állnak a források vállalatunk további fejlődéséhez, de folytatjuk is a terjeszkedést. A németországi piacra lépés egyrészt még diverzifikáltabb működést tesz lehetővé, másrészt a piacinál jóval alacsonyabb díj mellett bérbe adott ingatlanok és az alacsony tőkeáttétel révén kiszámítható, hosszútávú növekedést biztosít vállalatunk számára” – mondta Futó Gábor, a Cordia alapítója és többségi tulajdonosa.