Fit out & Design and build: egészen új elvárások az irodapiacon

A térhasználati igények, a vállalati irányelvek vagy a munkavállalói elvárások is hatással vannak az épített környezetre az irodapiacon. A Fit out és a Design and build gyakorlatáról az Építőipar 2020 konferencián Mester Nándor, a Portfolio Ingatlan vezető elemzője kérdezte a szakértőket.

A “design and build” a “fit out”-tal főleg a költségek kiszámításánál jelentős. Fontos, hogy a terméknek magas legyen az építészeti értéke és az idomuljon a vállalkozó igényeihez, miközben a kivitelező a lehető leggazdaságosabban szeretné azt megoldani.

Nálunk az elsődleges tevékenység az ingatlanfejlesztés, aminek a műszaki lebonyolítását házon belül végezzük el, de ha fitout kivitelezőként megjelenünk, akkor megjelenik a szinergiák előnye, hiszen fejlesztőként is gondolkodunk.

Az irodapiacon a legnagyobb hangsúly az alkalmazottmegtartó hatásnál jelentkezik olyan munkaterek kialakításával, ahol szívesen dolgoznak a munkavállalók, vagy akár már az állásinterjún is tetszik a jelöltnek az iroda – mondta el Biró Ákos, Managing Partner, Forestay Project Management Kft.

A járműiparhoz hasonlóan az építőiparban is vannak termékek. Van, ahol ez egyértelműbb, például egy logisztikai csarnok műszaki tartalmánál, máshol viszont az egyediség miatt sokkal nehezebb megfogni a projektet, így ott egy egységárral kell dolgozni.

A generál üzletág az ügyfeleink kérésére alakult ki, a saját fejlesztés a tulajdonosok döntése volt, hogy a megtermelt profitot saját beruházásokba fektessék. Ma az építőipari volumen közel felét az elektromosság adja. Bár az ár is nagyon fontos, a bérlők ma már az iroda kiépítésének költségeire is szívesebben áldoznak, mert rájöttek, hogy ez elenyésző a munkabérekhez képest, a munkaerő megtartásában viszont nagyon fontos eszköz az iroda – hangsúlyozta Havas Dávid, fejlesztési igazgató, Fitout Zrt.

A design and build egyfajta szolgáltatástöbbletet jelent, ami a buroklatoktól a gépészeten át a világítástechnika előzetes egyeztetését is magba foglalja. Ez a későbbiekben racionalizálni tudja a szolgáltatási költségeket. A ház üzemeltetésének hatékonysága szempontjából azonban nem biztos, hogy érdemes nagy szabadságot adni a végfelhasználónak – emelte ki Nagy Zoltán, Projektvezető, Kiemelt Beruházási Projektek Igazgatósága, NEO Property Services Zrt.

Mi általában a folyamat elején találkozunk az igényekkel, amikor először megfogalmazódik, hogy egy cég be szeretne költözni egy új irodába. Úgy gondolom, a design and build nincs kellően definiálva. Mi open book jelleggel gondolkodunk, de végigvisszük a folyamatot, a kivitelezést is. Az épület műszaki újdonságai kapcsán meg kell különböztetni a fejlesztőket és a végfelhasználókat – tette hozzá Pintér Dániel az Eston International társigazgatója.

További részletek:

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20200302/hatalmas-a-kulonbseg-a-fejlesztesre-es-a-sajat-celra-epitett-irodahazak-felszereltsege-kozott-417653