Budapesten a londoni tizede az irodabérlet

Hong Kong központja és a londoni West End áll a CBRE globális irodabérlet listájának élén: ebben a két városrészben a legmagasabbak az irodabérleti költségek a világon. Budapest belvárosában a londoni költségek alig tizedét fizetik a bérlők – derül ki a nemzetközi ingatlan-tanácsadó legfrissebb kutatási adataiból.

Hong Kong központja és a londoni West End üzleti negyed maradt a világ legdrágább irodapiaci lokációja; Ázsia egyik pénzügyi központjában évente 3 256 dollárba kerül egy négyzetméternyi első osztályú iroda bérlése, a West Enden pedig 2 302 dollárba. Az első öt legdrágább városrész közé bekerült még a New York-i Midtown (2 183 dollár/m2/év), Hong Kong West Kowloon negyede (2 045 dollár/m2/év) és Peking központi pénzügyi negyede (1 971 dollár/m2/év).

A CBRE globális listájának első 10 helyezettjei olyan nagyvárosok, amelyek továbbra is képesek vonzani és megtartani jelentős bérlőiket.” – mondta Richard Barkham, a CBRE vezető közgazdásza. A lista a bérleti költségek alapján rangsorolja a világ nagyvárosainak városrészeit, amelybe beletartozik a bérleti díj, a helyi adók és a szolgáltatási díjak egyaránt. A költségszint 2017 első negyedévének végén 1,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az amerikai kontinens 3,6 százalékkal, Európa 0,8 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térség pedig 1,2 százalékkal drágult 2016 márciusától 2017 márciusáig.

A dél-afrikai Durbanban emelkedtek az irodabérleti költségek a legnagyobb arányban (+21,2%), Európában pedig Stockholm drágult a legjobban (+18,8%), de Palma de Mallorcán, Belfastban és Amszterdamban is jelentősen nőttek a költségek. Az ázsiai és csendes-óceáni térségben a kínai Sanghaj Puxi negyede, a kínai Guangzhou, az indiai Bangalore és Sanghaj Pudong városrészében emelkedtek leginkább az irodabérleti költségek. Az amerikai kontinensen az argentin főváros, Buenos Airesben, a texasi Houston elővárosi részén és a New Yorki-i Midtown déli részében kell a bérlőknek a legnagyobb költségnövekedéssel szembenéznie.

A CBRE a világ 121 irodapiacán követi nyomon az első osztályú irodák bérleti költségeinek alakulását. A legdrágább 50 lokáció közül 2017 első negyedévének végén 21 az ázsiai és csendes-óceáni térségben, 16 az EMEA-régióban (Európa, Közel-Kelet és Afrika), 13 pedig Amerikában található. Az EMEA-régióban a dél-afrikai Durbanben nőttek legnagyobb mértékben az irodabérlés költségei, de Stockholmban, Belfastban, Amszterdamban is kétszámjegyű volt az emelkedés, de nem sokkal maradt le Lyon és Berlin sem. Budapest belvárosában a londoni költségek alig tizedét fizetik a bérlők.

A londoni West Enden – bár még mindig a második legdrágább lokáció a világon – azért is csökkentek az irodabérleti költségek, mert visszaesett az irodák iránti kereslet főleg a pénzügyi szolgáltató vállalatok részéről, amelyek egyre kevésbé kívánják kifizetni a Londoni prémium piacára jellemző magas bérleti költségeket. A bérlők erőfeszítései, hogy csökkentsék költségeiket, az erősödő svájci frank miatt, sikerrel jártak Genfben és Zürichben egyaránt. Végül a londoni City kiesett a 10 legdrágább piac közül, dacára annak, hogy 2,9 százalékkal nőttek az irodabérlési költségek London pénzügyi központjában.