A járvány dacára népszerű az irodaház vásárlás itthon

A kereskedelmi ingatlanpiacon irodaház vásárlásba fektetett 2020-ban is a legtöbb nagybefektető a COVID-19 ellenére – állapítja meg a DLA Piper Hungary minap közzétett felmérése.

A nagybefektetők, nagy ingatlan-üzletek körében az irodaházak 2020-ban is a legvonzóbb befektetési eszköznek bizonyultak  – derült ki a Real Estate Intelligence Report 2021 – Hungary című kiadványból. Legújabb éves ingatlanpiaci jelentésében a DLA Piper Hungary a friss hazai ingatlanpiaci trendeket mutatja be az iroda tavalyi tranzakciói alapján, többek között a vevői, eladói, befektetői és biztosítási aspektusok mentén.

A DLA Piper Hungary éves ingatlanpiaci elemzése rámutat arra, hogy az irodaházakba vetett befektetői bizalom 2020-ban is töretlen maradt, a jogi tanácsadó közreműködésével megvalósult tranzakciók mintegy 60%-ában irodaházak cseréltek gazdát. Ezen ügyletek túlnyomó többsége Budapest központjában található, „A” osztályú irodaházakat érintett, vagyis megállapítható, hogy ezek a COVID-19 járványon túl, hosszú távon is fontosak lehetnek mind a munkavégzés helyszíne, mind pedig befektetési eszköz gyanánt.

A koronavírus-járvány okozta kihívások és bizonytalanság miatt a beruházási volumen 2019-hez képest 20%-kal csökkent, ugyanakkor a magyar kereskedelmi ingatlanpiac továbbra is vonzotta a hazai és külföldi befektetőket.

Bár előzetesen azt lehetett várni, hogy a COVID-19 miatt a külföldi befektetők nehezebben fognak tudni tranzaktálni és a hazai befektetők előnyben lesznek, mégis a hazai befektetők részesedése 2020-ban 61%-ra esett a 2019-es 72%-ról. Ahogy a vásárlói oldalon, úgy az eladók többsége is belföldről származott, akik a tavalyi tranzakciók 75%-át tették ki.


„A pandémia 2020. márciusi felbukkanása a teljes magyar ingatlanszektorra jelentős hatást gyakorolt, azonban ezek meglehetősen eltérően érintették a különböző piaci szereplőket és eszközöket. Az általunk menedzselt tranzakciók során azt tapasztaltuk, hogy a járvány megjelenésével gyakorlatilag azonnal eltűnt a befektetői érdeklődés a kiskereskedelmi és vendéglátóipari ingatlanok iránt, míg a logisztikai és ipari ingatlanok a figyelem középpontjába kerültek” – nyilatkozta dr. Kui Szilárd, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi praxisának csoportvezető ügyvédje.

További információk a DLA Piper Real Estate Intelligence Report 2021 – Hungary kiadványban találhatók, amely elérhető interaktív és PDF formátumban a dlapiper.realestatereport.hu oldalon.

A DLA Piper Hungary egyébiránt egy globálisan működő vezető jogi tanácsadó, amelynek ügyvédei világszerte szolgálnak komplex jogi tanácsadással az ezt igénylő cégek és szervezetek számára, legyen szó Európáról, az amerikai kontinensről, a Közel-Keletről, a csendes-óceáni térségről vagy Afrikáról. Az iroda praktikus és innovatív jogi megoldásokkal támogatja az ügyfelek sikeres működését, továbbá következetesen magas színvonalú jogi szolgáltatásokat nyújt számos szakterületen és iparágban.

Itthon a DLA Piper Hungary 1988 óta nyújt jogi tanácsadást hazai és külföldi ügyfelek részére, amelyek között számos multinacionális vállalat, vezető technológiák fejlesztésével foglalkozó feltörekvő vállalkozás, valamint kormányzati és egyéb közszférabeli szervezetek is szerepelnek. Az iroda vállalati jogi csoportját a 2005-2020 közötti időszakban a Mergermarket első helyen rangsorolta a Magyarországon tevékenykedő ügyvédi irodák között a tranzakciók volumene szempontjából.