Amikor a főnök nem enged hozzányúlni a termosztáthoz..

A nyár elég bizonyítékul szolgál arra a tényre, hogyha amint a hőmérő higanyszála eléri a 30 fokot, leginkább egy homokos tengerpartra szeretnénk korán reggel odaérni és nem a munkahelyünkre. Pláne ha főnök, vagy a munkatársaink miatt még a légkondit sem lehet feltekerni a maxra..

Örök konfliktusforrás a téli és nyári időszakban az irodai hőmérséklet kérdése. Valaki mindig csavargatja, hiszen ha sokan dolgoznak egy légtérben – például vegyük a modern open office típusú irodákat – szinte lehetetlen megfelelni mindenki hőérzetének. Végső soron – mint mindenben – a főnök dönti majd el, hogy hány fokon szeretne mindenki dolgozni.

Fotó: Pexels

Meleg vs. hideg

Amikor az agyunkat az foglalja, le, hogy ellenőrizze a testünk hőmérsékletét, akkor egyértelmű, hogy a munkánk látja kárát.  A Helsinki Műszaki Egyetem 2006-os kutatásai szerint

az ideális hőmérséklet, amelyen legjobban fog az agyunk, 21-22 °C között van. A Cornell Egyetem 2004-ben végzett felmérése arra világított rá, hogy a túlzott meleg nagy mértékben növeli a hibák számát, ami óránként a dolgozók bérének 10%-át is jelentheti!

Már 22-ről- 25 °C- raváltás, azaz 3 °C hőmérséklet emelés jelentősen fokozta a dolgozók teljesítményét. Ugyan másfélszeresére nőtt a “termés”, de a gépelési hibák száma 44%-kal nőtt. A túlhevített irodában az alkalmazottak fáradékonyabbak, ingerlékenyebbek lesznek és nehezebben tudnak koncentrálni, mint normál hőmérsékleten.

Fotó: Pixabay

Tartsuk kordában a rezsit

A termosztát folyamatos állítgatása nem tesz igazán jót a fűtésrendszernek. Ha szélsőségesen magas vagy alacsony hőmérsékletre állítjuk a fűtést vagy a légkondit, akkor megnövekszik az energiafelhasználásunk is, ami egyértelműen több pénzbe kerül majd a cégnek. Ezzel szemben az a főnök, aki önkényesen állítja be a hőmérsékletet például télen túl alacsonyra sokkal nagyobb veszteséget könyvelhet el magának, ha az alkalmazottai megfáznak.

Fotó: Pexels

Nők vs. férfiak

A harc a nemek között is zajlik, ami inkább vezethető vissza fiziológiai okokra, mint társadalmira. A férfiak izomzatuk miatt gyorsabban kimelegednek, mint a nők. Evvel egyidőben a nők véráramlása a főbb szervek köré csoportosul, hogy állandó hőmérsékleten tartsa a testet. Emiatt a nők végtagjai előbb kihűlnek, ami csökkenti a hőérzetüket.

Ugyan a Munka törvénykönyve ugyan nem írja elő, hogy milyen hőmérsékleten kell dolgozni, de 22-25 °C télen- nyáron ideális választás.