Égig érő erdő épül a déli nagyvárosban

Egészen elképesztő tervekkel állt elő Ole Scheeren. A német építész égi-erdős elképzelései valószínűleg megváltoztatják Vietnam legnagyobb városa, Ho Chi Minh City az arculatát.

Ole Scheeren mögött már számtalan jelentős ázsiai építészeti remekmű áll, ám amit a vietnami nagyvárosba megálmodott, alighanem új korszakot nyit az ő karrierjében, és Ho Chi Minh City életében is.

Egy hatalmas kilátóterasz és rengeteg park, kert, tavacskák magasan a város felett – ez az Empire City nevű, felettébb nagyszabású terv két legjellegzetesebb részlete.

A három torony legmagasabbika 333 méteres, ez lesz Vietnam legmagasabb háza. A német építész azt mondta, az ország tájai inspirálták és a komplexum jól fog illeszkedni trópusi környezetébe.

„Azt szeretnénk, ha a Föld összeérne az éggel és vice versa, hogy az égre tükrözze a földi növényzetet, csodálatos líraiságot adva az épületnek” – mondta Ole Scheeren.

„A közösségi terek intenzív hálózatát akarjuk létrehozni a talajon és a kilátóteraszon, de még az épület magasabb részeire is, egészen az égig emelni ebből a városi energiából” – tette hozzá.

Kertes felhőkarcoló

Központi elhelyezkedéséből adódóan az Empire City igazi közösségi találkozóhely lehet. Lakások, terek, boltok és szolgáltatások mellett egy hotel és közösségi irodák is helyet kapnak benne.

A projekt legizgalmasabb eleme az úgynevezett égi-erdő, ott található, ahol mint egy pódiumról, a három torony elindul felfelé. Vizeket, tavakat és burjánzó növényeket telepítenek ide.

A vietnami növényzet és az építészet egymásba olvadásának következményeként nem csak a fenntarthatóság, a környezettudatosság érvényesül, de élőbb és élhetőbb lakó- és dolgozótereket teremtenek az emberek számára is.

Ole Scheeren azt reméli, hogy a zöld és organikus építészet nem múló divat lesz, hanem egy új modell, amivel mindenki, Földünk és mi is jól járunk.

(Látványfotó: Buro Ole Scheeren)