hirdetés

A világ 7 csodája 2017-ben

Az építészet csodái az ókor óta lenyűgözik az emberiséget, és a mai napig, minden évben adnak át olyan épületeket, melyek mögött hihetetlen mérnöki teljesítmény áll. Nézzük, melyek lesznek 2017 befutói!

  1. Wuhan Greenland Center (Wuhan, Kína)

vilag7csodaja1.jpg

Kép forrása: en.hubei.gov.cn

Kína legújabb, 120 emeletes felhőkarcolója a világ harmadik legnagyobb épülete címre is pályázik. A háromoldalú, kúp alakú épületet a felhőkarcoló építésben legtapasztaltabb mérnökök tervezték az Adrian Smith + Gordon Gill építészirodától, és olyan fenntartható építészeti megoldásokat alkalmaztak, mellyel az épület 51%-kal en energiatakarékosabb lesz, mint egy átlagos felhőkarcoló.

  1. Cite Musicale Kulturális Centrum (Seguin-sziget, Párizs)

Kép forrása: msn.com

Az egykori Renault gyár helyén, a Szajna partján nyitja meg kapuit Párizs legújabb kulturális központja és koncertterme, melynek formája leginkább egy kikötött óceánjáróra emlékeztet. A Ban’s design és Frenchman Jean Gastines által tervezett épület valószínűleg olyan jelképe lesz Párizsnak, mint Sydneynek az Operaház, különösen, hogy közepére egy fából készült, rácsos szerkezetű, hatalmas gömb is kerül majd.

  1. Mercedes-Benz Stadion (Atlanta, Georgia)

Kép forrása: ajc.com

A belül kerek, kívülről nyolcszögletű acélszerkezet leginkább egy űrhajóra emlékeztet, melynek teteje 8 darab rombusz alakú lemezzel mindössze 7 perc alatt zárható vagy nyitható. Belsejében pedig 18 méteres magasságban egy hatalmas kivetítő gyűrű helyezkedik majd el, így a meccsek legizgalmasabb pillanatai minden irányból láthatóak lesznek majd.

  1. Apple Központ (Cupertino, Kalifornia)

Kép forrása: msn.com

Hatalmas felhajtás után az Apple idén végre beköltözhet új központjába, mely egy megközelítőleg 260 ezer négyzetméteres, 4 szintes gyűrű alakú épületegyüttes. A monumentális épületben várhatóan több mint 13 ezer ember dolgozik majd, és itt lesz a fejlesztés központja.

  1. Elbphilharmonie koncertterem (Hamburg, Németország)

Kép forrása: hamburg.de

Az Elba hullámait visszatükröző, hullámos szerkezetű, csillogó koncertterem egy régebbi, téglából épült raktár tetején valósult meg, és január 11-én meg is nyitotta kapuit. A beruházás befejezésére több mint egy évtizedet kellett várnia a városnak, és a költségkeretet is jelentősen túllépték, mindezért azonban egy lenyűgöző épület kárpótolja majd őket.

  1. Cornell Tech Campus (Roosevelt-sziget, New York)

Kép forrása: tech.cornell.edu

Bár idén nem jellemző, hogy túl sok felhőkarcolót adjanak át New Yorkban (a legtöbb ugyanis 2018-2019-re készül el), a Cornell Tech Egyetem új kampusza mind méretét, mind műszaki paramétereit tekintve figyelemreméltó beruházás. A 26 szintes épületegyüttes ugyanis passzívház technológiával épül, és a világ legnagyobb passzívháza lesz, mikor megnyitja kapuit idén júliusban.

  1. Brock Commons TallWood House kollégium (Vancouver, Kanada)

Kép forrása: skyscrapercenter.com

Egy 18 szintes kollégiumi épület elsőre nem tűnik különösebben érdekesnek, kivéve, ha ez a világ legnagyobb tömör fából épült szerkezete. Az épület vázát ugyan megerősítették néhány acél és beton elemmel, ám a CLT panelekből álló padló, a fa oszlopok és a farostlemezből készült homlokzat mutatja, hogy Kanada a fából való építkezés elkötelezett híve.

Persze hazánkban is jó néhány új beruházás kerül átadásra az idén, mint például az Ericsson székház vagy az Ibis Styles Budapest Airport Hotel, és jó néhány lakóparkot is 2017-ben vehetnek birtokba új lakóik.

Az egyik legígéretesebb beruházás Zuglóban, az Öv utcában valósul meg, itt egy passzívház épül, így a kedvező rezsi költségeket élvezhetik majd a lakók.

vilag7csodaja8.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

De figyelemreméltó ez a XII. kerületi, hegyoldalba épülő, teraszos társasház is, melynek lakásait igény szerint akár okostechnológiával is felszerelik.

vilag7csodaja9.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Illetve Madárhegy prémium minőségű lakóparkja, a Cordia Terrace Residence II. üteme is.

vilag7csodaja10.jpg

Még több képért kattints a fotóra!