hirdetés

Tuti tippek a tökéletes beltéri világítás megtervezéséhez

Lakásunk világítása egyáltalán nem mellékes, hiszen nemcsak az fontos, hogy minden helyiségben jól lássunk, hanem az is, hogy hangulatunkat kellemesen befolyásolja. Nézzük, mit tehetünk azért, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő világítás kerüljön otthonunkba!

Kép forrása: cindyogorman.com

Tervezés

Az első a tervezés, már ha épp építkezünk, vagy felújítunk. Ekkor azt kell először eldöntenünk, hogy mennyezetbe süllyesztett világítást szeretnénk, vagy inkább különálló világítótestekkel oldanánk meg a világítást. Előbbi előnye, hogy mindenhol egyenletes világítást nyújt, így garantáltan fényárban úszik majd a helyiség, ahol ezt alkalmazzuk. Míg a különálló világítótestek előnye, hogy kiválaszthatjuk a lakásunk stílusához leginkább illőt és bármikor könnyen le is cserélhetjük, ha változnak a trendek vagy az ízlésünk.

Az egyedi enteriőrhöz tökéletesen passzoló csillár egy VI. kerületi lakásban

Még több képért kattintson a fotóra!

A legfontosabb azonban, hogy építkezéskor vagy felújításkor még vezetékezés előtt döntsük el pontosan, hogy mit szeretnénk, így biztos, hogy minden vezeték odakerül majd, ahol valóban szükség lesz rá.

Ha pedig már régóta lakunk otthonunkban, esetleg épp most költöztünk egy használtan vásárolt lakásba, és nem aktuális egy újravezetékezés, akkor a meglévő rendszerben kell kialakítanunk az ideális világítást. Akárhogy is legyen, van néhány tényező, amelyre mindkét esetben érdemes odafigyelnünk.

Belmagasság

Mielőtt elmegyünk vásárolni, mérjük le a helyiség belmagasságát. Míg egy átlagos vagy alacsonyabb szobában egy hosszan lelógó csillár nyomasztó lehet, addig nagy belmagasságnál kifejezetten ez mutat jól.

Átlagos belmagasságnál az ideális az, ha a csillár alja 30-50 cm-rel van lejjebb, mint a mennyezet. Ha a belmagasság nagyobb, akkor minden további 30 cm-nél kb. 7-8 cm-rel hosszabb lámpát kell választani. Ebben a rózsadombi lakásban például tökéletesen eltalálták a nagy belmagassághoz illő csillárt.

Még több képért kattintson a fotóra!

Asztalok felett

Nappalikban, étkezőkben és konyhákban rendszerint az asztal (vagy a konyhasziget) fölé kerül a világítás, ehhez fontos tudnunk, hogy hova, milyen csillárt vásároljunk. Étkezőasztal vagy konyhasziget fölé kerülő lámpáknál az az ideális, ha az asztallap és a csillár alja között legalább 70-85 cm távolság van.

Lenyűgöző csillár az étkezőasztal fölött egy II. kerületi lakásban

Még több képért kattintson a fotóra!

A magasságot ugyanakkor a lámpatest mérete is befolyásolja. Kisebb lámpákat inkább lejjebb, nagyobbakat inkább magasabban helyezzünk el.

Mivel a dohányzóasztalok lényegesen alacsonyabbak, föléjük választhatunk jobban lelógó mennyezeti lámpát is, ezek igazán mutatósak, de csak akkor vásároljunk ilyet, ha a dohányzóasztal mindig fix helyen van.

Konyhában, ha nincs konyhaszigetünk, van konyhaasztalunk, akkor a mennyezetbe épített világítás és/vagy a felsőszekrényekbe épített világítás sokkal jobb a konyhai munkavégzéshez, ezért ezt érdemes kiépíteni, ha épp építkezés vagy vezetékezés előtt állunk. Ha nem most újítunk fel, akkor pedig a mennyezeti világítást célszerű, a felsőszekrények aljára ideiglenesen felszerelhető világítással kiegészíteni.

Ideális megvilágítás a konyhapulthoz egy I. kerületi lakásban

Még több képért kattintson a fotóra!

Olvasólámpák

Olvasáshoz nem elég a mennyezeti lámpa, és kedvenc olvasósarkunkban mindenképp ki kell egészítenünk a világítást egy álló- vagy asztali lámpával. A most trendi, a dohányzóasztal fölé hosszan benyúló állólámpák remekül mutatnak olyan nappalikban, ahol mennyezetbe süllyesztett világítás található, ráadásul a helyiség fókuszpontjai is lehetnek.

Kép forrása: ovaroc.com

Nem csak fentről lefelé

Persze nemcsak fentről lefelé lehet világítani. Míg a mennyezeti világítás alapvetően azt a célt szolgálja, hogy lássunk, a falikarok lehetővé teszik, hogy felfelé irányuló fényükkel hangulatot teremtsünk.

Persze, funkciójuk is lehet, megvilágíthatnak egy művészeti alkotást a falon, vagy egy könyvespolcot, de ha egy amerikai konyhás nappaliban az étkezőasztal nem középre, hanem valamelyik fal mellé kerül, és nem tudunk fölé mennyezeti világítást helyezni, akkor ezt is hangulatosabbá tehetjük falikarokkal.

Kép forrása: zillow.com

Ne csak lámpát, égőt is válasszunk!

Már a lámpa megvásárlása előtt érdemes eldöntenünk, hogy milyen égőt szeretnénk, hiszen foglalattól is függ, hogy milyen égőt csavarhatunk majd új lámpánkba. Égők tekintetében nemcsak hagyományos, halogén vagy LED izzók közül választhatunk, hanem eldönthetjük azt is, hogy melegebb vagy hidegebb fényű égőt szeretnénk.

A melegebb fényű izzók ideálisak egy olyan helyiségbe, ahol egyébként a hűvösebb színárnyalatok dominálnak. Míg a hidegebb fényű izzók lényegesen világosabbá tesznek egy egyébként túlságosan sötét szobát.

Ne féljünk színeset választani!

Lámpatest tekintetében pedig válasszunk bátran az élénk színek közül, különösen, ha az enteriőr egyébként semleges színű, és szeretnénk feldobni valamivel.

Kép forrása: makingitlovely.com

Lépcsők és lépcsőfordulók

A lépcsőknél különösen fontos a jó megvilágítás, ugyanakkor rendszerint pont a lépcső az a része a lakásnak, ami sem abból a helyiségből, ahonnan indul, sem ahová érkezik, nem kap elegendő fényt. Lépcsőház megvilágítására sokan használnak falikarokat, ilyenkor azonban fontos arra figyelnünk, hogy olyat válasszunk, ami lefelé is világít. De a lépcsőfokokat külön is megvilágíthatjuk oldalról, beépített világítással.

Kép forrása: realhomesmagazine.co.uk

Látszó vezetékkel

Igazán szerencsés helyzetben vannak azok, akik újravezetékezés nélkül szeretnék lámpáikat áthelyezni, és kedvelik az indusztriális stílust. A stílus legújabb trendje ugyanis a látszóvezetékes lámpa, mely egyébként más modern otthonokba is begyűrűzött már.

Kép forrása: worldeffect.com