Hogyha nem akarjuk, hogy az ajtó négyzetmétereket egyen meg a lakásunkból

A falba csúsztatható ajtó sokszor az apró lakások titkos megmentője. Nemcsak a berendezést nem kell az ajtónyitáshoz igazítani, hanem rengeteg helyet spórolhatunk. Sőt a szobák egybenyitása is sokkal egyszerűbb, így nagyobb, levegősebb tereket is létrehozhatunk egy ajtónyitással.Hozunk pár példát, milyen problémákra jelethet megoldást a tolóajtó.

1. Tartsuk rendben az előszobát!

Egy zsúfolt előszobába, amiből sok ajtó nyílik, tele van szekrényekkel egy tolóajtó beépítésével sokkal rendezettebb környezetet varázsolhatunk. Ebben a skandináv típusú lakásban a tolóajtó csak növeli az átláthatóságot.

Fotó: Black and Milk Interior

2. Vigyünk színt a szobába.

A falba csúsztatható tolóajtó egy játékos formája lehet annak, hogy a szoba hangulatát átalakítsuk. Például egy feltűnő színű ajtóval egészen más hangulatot varázsolhatunk a szobába, jó példa erre ez a türkiz ajtó.

Fotó: The Vawdrey House

3. Tüntessük el a gardróbot!

Ha szeretnénk a szobából nyíló gardróbot vagy fürdőszobát láthatatlanná tenni, akkor ezzel az egyszerű megoldással könnyedén megtehetjük. Hogyha a falhoz illő, minimalista ajtót választunk, akkor csukott állapotában sznte a falba olvad majd.

Fotó: Domus Nova

4. Mégtöbb raktározásra alkalmas hely a házban.

Ez az interor design jó példája annak, hogy hogyan lehet a szoba összes zegzugát kihasználni. Ebben a szobában dupla ajtóval oldották meg a két helyiség elválasztását, ami sokkal kevesebb helyet foglal, mint egy normál ajtó és még nagyítja is a teret.

Fotó: MMM Architects

5. Játék a szimmetriával.

Ebben az apró lakásban nagyon ügyes megoldással a tükörrel szemben tolóajtót helyeztek el. Egy átlag ajtó jónéhány négyzetmétert elfoglalna, de így az egymásból nyíló helyiségekbe egyből beléphetünk. Ráadásul a tükör miatt szinte végtelenítettnek érezzük az egymásból nyíló szobákat.

Fotó: Black and Milk Interior