Újabb energetikai fejlesztéssel erősíti versenyképességét a SáGa

Az idén februárban megkötött energetikai együttműködés második fázisaként hatmillió forint értékű fejlesztést hajtott végre a Dalkia Energia a SáGa Foods Zrt. régi, elsősorban az irodaépületeknek és szociális létesítményeknek otthont adó sárvári telephelyén. A Dalkia Energia és a vezető hazai élelmiszeripari cég 2013 februárjában kötött közel 200 millió forint értékű, 3 éves üzemeltetési szerződést a húsipari vállalat hőszolgáltatására. Ennek révén a vállalat közel 20 százalékkal csökkentheti hőköltségeit, ami több tízmillió forintos megtakarítást jelent.

A hagyományosan magas energiaintenzitású élelmiszeripari vállalatok éves szinten a teljes hazai energiafogyasztás körülbelül 2 százalékát teszik ki. A Dalkia Energia szakértői szerint megfelelő fejlesztésekkel a komoly árversennyel küzdő és energiaigényes élelmiszer-feldolgozó, illetve húsipari vállalatok jelentős részénél lehet hasonló, kétszámjegyű megtakarításokat elérni.

 

„A Dalkia Energiával februárban kötött megállapodás tapasztalatai megerősítettek minket abban, hogy érdemes a kevésbé fajsúlyosnak tűnő energetikai problémákra is szakemberekkel együtt megoldást találni. A mostani hatmillió forint értékű fejlesztéssel már nem csak a modern feldolgozó üzem, de az adminisztratív épületek is valóban XXI. századi energiaszolgáltatással rendelkeznek. Mindeközben a vállalat versenyképessége is javul az egyre kiélezettebb hazai és régiós versenyben”– hangsúlyozza Keleti Zsolt, az angol Bernard Matthews Ltd. tulajdonában lévő, 15 milliárd forintos árbevételű SáGa Foods Zrt. vezérigazgatója.

 

„Az energetikai szolgáltató elsődleges feladata az ügyfél minden igényének felmérése, a problémákra valós megtakarítást eredményező megoldási javaslatok kidolgozása. Ez minden vállalat esetében egyedi problémákat és egyedi megoldásokat jelent. A mostani fejlesztéssel tovább optimalizáljuk a teljes rendszer üzemeltetését, miközben a dolgozók komfortérzetét is javítjuk” – mondja Fernezelyi Ferenc, a Dalkia Energia kereskedelmi igazgatója, aki szerint egy energetikai üzemeltető partner igazi szakmai hozzáadott értékét éppen ezek a folyamatos optimalizálást jelentő, innovatív beavatkozások jelentik az ügyfelek számára.

 

 

A Dalkia Energia és a SáGa közötti együttműködés magában foglalja a szükséges fejlesztések elvégzését és a rendszer garanciavállalás melletti, teljes körű üzemeltetését, karbantartását is. A fejlesztés első szakaszában a szakemberek magas hatásfokú, energiatakarékos kazánokat helyeztek üzembe az új telephelyen épült kazánházban, miközben a hőszállító vezetékrendszer hosszát is lerövidítették, ami további megtakarításokat eredményez az üzemeltetésben. A most lezárult második fázisban az energetikai szolgáltató rákötötte az adminisztratív munkahelyek hőrendszerét az első szakaszban telepített, modern kazánokra, és ezzel itt is megteremtette a pontos mérés és szabályozhatóság feltételeit.