hirdetés

Tovább erősít Közép-Kelet-Európában az ipari ingatlanok specialistája

Már csaknem 1 millió négyzetmétert kezel a térségben.

A saját tulajdonú ipari ingatlanok fejlesztésére és üzemeltetésére szakosodott Goodman csoport közel egymillió négyzetméternyi logisztikai területre szóló bérleti megállapodásokat kötött a kontinentális Európában. E területek közül 720 ezer négyzetméter jelenleg is építés alatt áll, mintegy 544 ezer négyzetméter fejlesztése a vizsgált időszakban indult.

A kelet-közép-európai térségben a csoport logisztikai portfóliója 944 ezer négyzetméterre bővült, ami 35 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest. A Goodman régióbeli fejlődéséhez a legnagyobb mértékben Lengyelország járult hozzá, ahol mostanra 702 ezer négyzetmétert tesz ki a Csoport állománya. A vállalat további 242 ezer négyzetmétert kezel Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában. A 2016-os pénzügyi év első felében a Goodman összesen 77 ezer négyzetméterre kötött bérleti megállapodásokat.

„A Goodman elmúlt félévben mutatott fejlődése a KKE-régióban tükrözi azt a trendet, amely szerint erősödőben van a kereslet a jó elhelyezkedésű és kvalitású logisztikai létesítmények iránt.” – mondta Błażej Ciesielczak, a Goodman kelet-közép-európai regionális igazgatója.


Terjeszkedés Kelet-Közép-Európában
Az elmúlt félévben a Goodman 94 ezer négyzetméter raktárterület építését fejezte be a kelet-közép-európai (KKE) régióban, ebből 79 ezer négyzetméter Lengyelországban valósult meg. A fennmaradó 15 ezer négyzetmétert a csoport szlovákiai zászlóshajó-projektjében, a Goodman Senec Logisztikai Központban adták át.

Lengyelországban a csoport átadta első két, összesen csaknem 40 ezer négyzetméteres létesítményét a Goodman Wrocław IV Logisztikai Központban. A gdański tengeri konténerterminál közvetlen közelében elhelyezkedő Pomerániai Logisztikai Központban 46 800 négyzetméternyi terület talált bérlőre.

Az elkövetkező hónapokban a Goodman tovább növeli lengyelországi ingatlanállományát. A több mint 50 ezer négyzetméteres bővülés része lesz többek között az Inter Cars Grouphoz tartozó ILS logisztikai központjának 17 700 négyzetméteres bővítése.

Magyarországon is további fejlesztési lehetőségek állnak a Goodman előtt: gyáli és üllői logisztikai központjaiban összesen további 130 ezer négyzetméternyi létesítmény építésére van mód.

A szlovákiai Goodman Senec Logisztikai központ folyamatban lévő fejlesztése révén a Csoport további 77 ezer négyzetméternyi területet adhat át. A Goodman állandó bővülést tapasztalt a logisztikai központban 2015 során, és további projektek állnak előkészítés alatt.

Rugalmas ügyfélkezelés
A 2016-os pénzügyi év első felében a Goodman 62 ezer négyzetméternyi területre írt alá bérleti szerződéseket meglévő ingatlanjaiban a KKE-régióban. A Goodman Kraków Logisztikai Központ esetében 26 ezer négyzetméterre szóló ügyletek köttettek, valamint a Goodman Toruń Logisztikai Központban, 24 600 négyzetmétert adtak bérbe.

A csoport Csehországban és Magyarországon egyaránt megőrizte ingatlanjainak 100 százalékos kihasználtságát, miután 7700 négyzetméterre szóló szerződéshosszabbítást írt alá a Bosal Hungary-vel a Goodman Kecskeméti Logisztikai Központban.

Kontinentális európai portfólióján belül a Goodman összességében 98 százalékos kihasználtsági és 80 százalék fölötti ügyfélmegtartási mutatóval büszkélkedhet.

Globális trendek és eredmények
A 2016-os pénzügyi év első felében a csoport által kezelt teljes vagyon a 2015-ös pénzügyi évhez képest 10 százalékkal, 22,4 milliárd euróra növekedett, és a vállalatnak 11 országban 72 új fejlesztési projektje van folyamatban. A fő befektetési portfólión belül a kihasználtsági mutató 96 százalék.