Milyen az ideális konyha?
A konyha elsősorban funkcionális helyiség, amelyet szigorú ergonómiai és belsőépítészeti szabályok figyelembe vételével terveznek meg. Ám a családi és társas együttlét fontos terepe is, így a használhatósági szempontok mellett mutatós, esztétikus kialakítására is érdemes idő és energiát fordítani.
A konyha felépítésének első és legfontosabb lépése a gondos tervezés, a tárolók, munka- és előkészítő asztalok helyének kijelölése mellett az olyan apróságnak tűnő részleteket sem szabad figyelmen kívül hagyni, mint azt, hogy friss vagy a fagyasztott élelmiszereket vásárolunk-e szívesebben.
?A konyhatervezés legfontosabb alapfogalma a munkaháromszög? ? mondja Pálfi Brigitta, a Design Corner tervezője ? ?a szakemberek ennek a ?virtuális síkidomnak? a segítségével mérik fel a főző- és tálalótér használhatóságát?. A háromszög szárai a leggyakrabban használt konyhai berendezéseket – a hűtőt, a tűzhelyet és a mosogatót – kötik össze: minél rövidebbek a szárak, annál szerencsésebb a bútorok és háztartási gépek elrendezése, annál kevesebbet kell szaladgálnunk az élelmiszerek előkészítése, főzés, mosogatás és tálalás közben.
Középpontban a funkcionalitás
A modern konyhák moduláris felépítésűek, a gyártók 15-30-45-60-90 és 120 centiméter szélességű elemekkel dolgoznak, alaprajzi szempontból pedig öt különböző csoportba ? lineáris, L-alakú, párhuzamos, U-alakú és bútorszigetes ? sorolhatók. A lineáris és az L-alakú megoldást főként kisebb, a párhuzamos és U-alakú kialakítást nagyobb, akár éttermi méretű, míg a szigetes elrendezést az egyre népszerűbb, a nappalival vagy az étkezővel egybenyitott amerikai konyhák esetében alkalmazzák – mondja Pálfi Brigitta. – Utóbbi megoldás a legpraktikusabb, lényege, hogy a tárolásra ás hűtésre szolgáló berendezések a fal melletti toronyelemben, míg a főzőlap és a mosogató különálló blokkban kapnak helyet. Így szellőssé, körüljárhatóvá válik a munkaterület, a háziasszony sütés-főzés közben sem szorul ki a szociális térből, és a tárolók, háztartási gépek is könnyen megközelíthetővé válnak. Külön előnye, hogy ha székeket állítunk a szigetrészt fedő, kiszélesített pult mellé, remek étkezőhelyet tudunk kialakítani.
Személyre szabott kényelem
A konyha egyes elemeit ? a mosogatót, a szekrényt, az előkészítő pultot ? érdemes méretre szabatni: ezzel nem csak egyedibbé, de kényelmesebbé is tehetjük a főzőhelyiséget ? kedvünk szerint, a konyha adottságait figyelembe véve formálhatjuk az enteriőrt. ? Egyes gyártók az általunk megadott, egyéni paraméterek szerint gyártják le a bútorokat, mások a lábazat mögött elrejtett megoldásokkal teszik lehetővé, hogy saját magasságunknak megfelelően állítsuk be a pultok magasságát ? mondja a tervező.
Érdemes a belső kiegészítőket, mint a szemeteseket, az evőeszköz-, késtartókat vagy a péksütemények tárolására szolgáló, nedvességtartó cserépedényeket is a gyártótól megrendelni: így szavatolhatjuk a fiókok, szekrények lehető legjobb tárolókapacitás-kihasználását.
A konyha legfontosabb elemei a főzőlap, a hűtőszekrény és a mosogató. Ismét divatba jöttek a gázrózsás, különálló, a toronyelembe épített sütőkkel szerelt főzőlapok, a hűtőszekrények közül pedig a rejtett és a kétajtós, különféle extra szolgáltatásokat – mint az italhűtő vagy a jégkészítő – kínáló darabokat keresik a leginkább. A klasszikus konyha elengedhetetlen tartozékai mellett egyre elterjedtebb háztartási géppé avanzsál a mosogatógép és az elszívó is. ? A mosogatógép ma már gyakorlatilag nélkülözhetetlen berendezési tárgy – mondja a tervező. ? Amellett, hogy gyorsabbá és kényelmesebbé teszik a házimunkát, igen magas hőfokon, a kézi mosogatószerekkel szemben erős vegyi anyagokat használva mosnak, így alaposabban tisztítanak. Az elszívó szintén szükséges tartozék – teszi hozzá – különösen a nyitott konyhák esetében, ahol nagyon fontos, hogy semlegesítsük a főzés közben felszabaduló kellemetlen szagokat.
A hódító high-tech
A konyha legfontosabb elemei a főzőlap, a hűtőszekrény és a mosogató. Ismét divatba jöttek a gázrózsás, különálló, a toronyelembe épített sütőkkel szerelt főzőlapok, a hűtőszekrények közül pedig a rejtett és a kétajtós, különféle extra szolgáltatásokat – mint az italhűtő vagy a jégkészítő – kínáló darabokat keresik a leginkább. A klasszikus konyha elengedhetetlen tartozékai mellett egyre elterjedtebb háztartási géppé avanzsál a mosogatógép és az elszívó is. ? A mosogatógép ma már gyakorlatilag nélkülözhetetlen berendezési tárgy – mondja a tervező. ? Amellett, hogy gyorsabbá és kényelmesebbé teszik a házimunkát, igen magas hőfokon, a kézi mosogatószerekkel szemben erős vegyi anyagokat használva mosnak, így alaposabban tisztítanak. Az elszívó szintén szükséges tartozék – teszi hozzá – különösen a nyitott konyhák esetében, ahol nagyon fontos, hogy semlegesítsük a főzés közben felszabaduló kellemetlen szagokat.
Fények és anyagok
A konyha belső terének megtervezésénél nem annyira a színeké, mint inkább a felhasznált anyagoké és a világításé a főszerep. A konyhabútorok, munkafelületek burkolásánál számos különféle anyagot alkalmazhatunk. Ezek közül a laminátumok, a különféle mintákban és színekben kapható fóliaborítások, a festett-, fa- és alumíniumfelületek, valamint az üvegfrontok a legelterjedtebbek. Mivel a konyhában elengedhetetlen a tisztaság és higiénia, nagyon népszerűek a rozsdamentes acél- és üvegpultok, rejtett fogantyúk, amelyek, mivel tökéletesen illeszkednek a bútorok felületeihez, még inkább csökkentik a szennyeződés veszélyét .
Sokan szeretnék kőből készült munkalapokkal díszíteni a konyhájukat. Számos kőfajta – mint a márvány vagy a gránit – erőteljes nedvszívó-képessége miatt gyakorlatilag alkalmatlan erre a célra. Szerencsére erre a problémára is született megoldás: a korian nevű, bauxitőrleménnyel és epoxigyantával készült anyagban megtalálható a kő összes jó tulajdonsága, de könnyen tisztán tartható, ráadásul bármilyen bútorelem kialakítható belőle – számtalan színben. A padlóburkolatok kiválasztása is kényes feladat, szerencsére a hagyományos járólapok mellett ma már melegburkolatokat – például lakkozás után leszabott, vízálló parkettát – is alkalmazhatunk, ezzel is kellemesebbé téve a helyiség hangulatát.
A főzőtér megvilágítására is érdemes komoly hangsúlyt fektetni. Fontos, hogy a konyhát az általános megvilágítás mellett pultra irányított fényekkel, neon vagy spotlámpákkal is felszereljük, hiszen munkavégzés közben szükség van helyi lámpafényre. A szigetelem megvilágítása már könnyebb feladat, ezt a plafonra szerelt elszívóba épített fényekkel, vagy a konyha központi lámpatestének gondos kiválasztásával is megoldhatjuk.”