Magyar cég közreműködésével épül a világ egyik legnagyobb lakóháza

A 330 méter magas 93 emeletes Diamond Tower Szaúd-Arábiában épül az Óbuda Group mérnökeinek ellenőrzése alatt.

Diamond TowerMár elkezdődött annak a lakótoronynak az építése a szaúd-arábiai Dzsiddában (Jeddah), amelyben egy hazai mérnöktanácsadó vállalat, az Óbuda Group is fontos szerepet kapott. A cég nemrégiben írta alá Rijádban a Diamond Tower projektmonitoring feladatairól szóló szerződést. Az Óbuda Group mérnökei végzik majd az öt évre tervezett projekt megvalósulásának független műszaki, gazdasági és ütemtervi kontrollját, valamint tájékoztatják az építkezés előrehaladásáról a befektetőket és a finanszírozó intézményeket. A cégcsoportnak nem ez az első megbízása külföldön, eddig nyolc országban vett részt ingatlanfejlesztés projektben, például a tavaly átadott dubaji nemzetközi repülőtér Business Class Lounge Canopy tervezési, projektmenedzsment és műszaki ellenőri feladatait is az Óbuda Group látta el. Kálmán Péter, az Óbuda-Újlak Zrt. vezérigazgatója így nyilatkozott: „Korábbi külföldi munkáinkhoz hasonlóan ez a megbízás is azt bizonyítja, hogy a magyar mérnöki szaktudás a világban bárhol versenyképes.”

 

A Diamond Tower, azaz Gyémánt Torony tervezett 2019-es átadásakor a világ egyik legnagyobb lakóépülete és Szaúd-Arábia egyik legmagasabb épülete lesz, 6 méterrel magasabb az Eiffel toronynál. Az első helyen jelenleg a 601 méter magas, állami tulajdonú Mecca Royal Hotel Clock Tower áll, a névadó Mekka városban. Távlati tervként szintén Dzsiddában készülnek megépíteni a világ legmagasabb épületét, az 1 kilométeres Kingdom Towert is.

 

A magyar közreműködéssel készülő, jellegzetesen csavart alakú torony 93 emeletén lakások és hozzájuk tartozó kiegészítő, szórakoztató funkciók kapnak helyet. Az összesen 131 ezer négyzetméter alapterületű épületben 320 lakást alakítanak ki. Az első 12 szinthez épületen belüli, lakáshoz közeli parkoló is tartozik. A felső három szintre étterem kerül, amelyek közül az egyik a tervek szerint forogni fog, így nyújt majd lélegzetelállító panorámát a Vörös-tengerre. Az, hogy mennyibe kerül majd egy lakás a Diamond Towerben, még nem tudható.