Környezettudatos irodaház épült a Volga szálló helyére

A Váci úti folyosón a Futureal ingatlanfejlesztő cég által felépített Vision Towers South megkapta a BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) kiváló – Excellent – minősítését.

Vision TowersAz Európában elterjedt BREEAM minősítési rendszer az Egyesült Királyságból származik, de 2010. január 1-jétől már az egész kontinensen lehet a BREEAM Europe Commercial 2009 minősítési rendszerrel iroda- és ipari épületeket minősíttetni.  A BREEAM támogatja a csökkentett energiafogyasztású épületeket, a különféle vízcsökkentési megoldásokat, emellett az olyan beruházásokat, amelyek nem igényelnek újabb zöldterületet, hanem például barnamezős projektként valósulnak meg, és ezzel kisebb terhelést gyakorolnak a környezetre.

 

A minősítés két fázisból, a tervezési, majd a felépítés utáni végleges minősítésből áll. A Futureal a volt Volga szálló helyén felépített irodaházának az egyik tornyára nyerte el most a végleges minősítést. Az utóbbi három évben a Váci úti irodafolyosón már csak valamely zöld minősítéssel ellátott épületek készültek. A tíz év után esedékes felújítás után a régi irodaházak tulajdonosai is igyekeznek megszerezni valamely minősítést. Ennek indoka: a legtöbb nemzetközi társaság előírja azt, hogy csak ilyen irodában bérelhetnek a leányvállalatai irodát.

 

Ismert még az amerikai LEED, valamint a német DGNB, továbbá az EU-Green Building minősítési rendszer is.