Döntöttek: kis tartozás miatt is kilakoltathatnak

Az új döntés alapján a jövőben is lehet kisebb tartozás miatt ingatlant árverezni.

Az MTI információi szerint nem tárgyalja meg a parlament a Szociális Unió szociális csomagját, mely számos nehéz helyzetben lévő, adósságokkal küzdő családnak jelenthetett volna megoldást.

Nem tárgyalnak a szociális csomagról

A középréteg helyzetét és stabilitását csak nemzetstratégiai kérdésként lehet kezelni – hangsúlyozta Szili Katalin az október 9-i sajtótájékoztatón, amikor beszámolt arról, hogy az alkotmányügyi bizottság döntése értelmében nem tárgyalja meg az általa vezetett Szociális Unió lecsúszók megmentésére megalkotott szociális csomagját az Országgyűlés.

A független képviselő közlése szerint a parlament alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén az ellenzéki pártok képviselői támogatták a csomagot, míg a testület kormánypárti tagjai tartózkodtak a szavazásnál, így a javaslatot nem vették tárgysorozatba.

Ezeket tartalmazta volna a csomag

Szili Katalin a sajtótájékoztatót emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy még a nyár folyamán terjesztette a szociális csomagot a parlament elé.

Ez többek között tartalmazta a végrehajtási, a jogalkotási és a közigazgatási eljárási törvény módosítását, emellett nyújtott be javaslatot a természetes személyek csődvédelméről is, tehát szerette volna megakadályozni, hogy, miután valakinek például már elárverezték a házát, a fennmaradó adósság mellett még egyéb vagyontárgyaira vagy épp jövedelmének tetemes részére is igényt tartsanak a végrehajtás során.

Így kaphat segítséget

Ha nem tudja fizetni a számlákat, ne várd meg, míg nagyobb lesz a baj: kérjen lakhatási támogatást. Az utóbbi években több változás is történt a lakhatási támogatás terén. Többek között szélesedett az ellátásra jogosultak köre, valamint hatékonyabb lett a támogatás. 

Mindemellett a csomag tartalmazott még egy kiemelendő célt: a Szociális Unió szerette volna elérni, hogy 500 ezer forint alatti végrehajtható tartozás esetén ne lehessen elárverezni az ingatlanokat, ez ugyanis méltánytalan, és számtalan családot kilátástalan helyzetbe hozhat.

Szili Katalin ezzel kapcsolatban rámutatott: Magyarországon 1,4 millió ember él a szegénységi küszöb alatt.