2013: Négy millió négyzetméter ipari ingatlan bérbeadás

Tavaly 4 millió négyzetméter ipari ingatlant adtak bérbe a közép-kelet-európai régióban a 2012. évi 2,8 négyzetméter után, az új építés 690 ezer négyzetmétert tett ki 330 millió euró értékben – mondta Ferninand Hlobil, a Cushman & Wakefield (C&W) ingatlan tanácsadó régiós ipari üzletág vezetője kedden video-sajtókonferencián Prágából

 

 Magyarországon 248 ezer négyzetmétert tett ki a bérbeadás 2013-ban, míg az új építés 10 800 négyzetméter volt – erről Fazekas István, a C&W budapesti irodájának ipari üzletág vezetője beszélt a tájékoztatón. 


A régiót alkotó Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Magyarország teljes modern ipari ingatlan állománya 16,5 millió négyzetméter, ebből 1,8 millió négyzetméter jut Magyarországra.

A régióban az üresedési ráta 10 százalék Magyarországon viszont 22,5 százalék volt tavaly – hangzott el a tájékoztatón.

A bérleti díj a régióban 3,5-3,7 euró között változik, havonta és négyzetméterenként. Ez jellemzi a magyar piacot is, de egy tanácsadó közreműködésével a bérlet újratárgyalásakor ennek a negyedét is meg lehet takarítani – válaszolta Fazekas István az MTI-kérdésére. Ez a bérleti szint azonban már tovább nem igen csökken – tette hozzá az üzletág vezető.

A tájékoztatón összehasonlításként elhangzott, hogy Németországban 81 millió főre 21 millió négyzetméter modern ipai ingatlan jut, míg a régióban 84 millió személyre 17 millió négyzetméter ez az érték.

Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon a DHL a legnagyobb bérlő a piacon 420 ezer, 151 ezer illetve 103 ezer négyzetméterrel. Lengyelországban a második helyen áll 136 ezer négyzetméterrel. Ott az Amazon vezet 325 ezer négyzetméterrel, miután most építi ki logisztikai bázisát. Fazekas István véleménye szerint a terjeszkedésnél Szlovákia és Magyarország között fog választani az Amazon.