Mostantól lehet csok ingatlanba is céget bejelenteni

Több százezer kisvállalkozót és egyéni vállalkozót érint az a friss változás, hogy július 11-től már a csok (családok otthonteremtési kedvezménye) támogatással vásárolt ingatlan is lehet vállalkozás székhelye.

Eddig erre a csok felvételét követő 10 év belül nem volt lehetőség, vagyis ha a család így vásárolt meg egy ingatlant, akkor abba egy évtizedig nem lehetett vállalkozást bejelenteni.
Nem csak a vissza nem térítendő csok támogatás esetében volt igaz eddig a korlátozás, hanem a falusi csok és a fix 3%-os kamatú kedvezményes csok hitelnél sem engedélyezték a céges bejelentést. Ezek pedig egyértelműen jól jönnek egy olyan kisvállalkozónak, akinek a céges székhelye és az otthona egyazon ingatlan.

Nem mindenki élhet a lehetőséggel
A csok  úgynevezett de minimis, vagyis csekély összegű uniós támogatásnak számít, ezért van néhány ehhez kapcsolódó feltétel a vállalkozásokkal kapcsolatban.

De mi az a de minimis támogatás?
Az EU tilt minden olyan támogatást, ami egyes vállalkozások vagy termékek gyártásának támogatásával torzíthatja az egységes uniós piacot. Ezért minden új támogatást, valamint a meglévő támogatások módosítását be kell jelenteni az Európai Bizottság részére, hogy az ellenőrizhesse, megfelelnek-e az előbbi irányelvnek. A de minimis támogatások azonban olyan kisösszegűek, hogy uniós szinten nincs piactorzító hatásuk, így a Bizottság nem foglalkozik ezekkel.

A csok-kal érintett ingatlan ezekkel a feltételekkel lehet vállalkozás székhelye:

1. Az adott ingatlan megszerzéséhez nem vett igénybe korábban úgynevezett de minimis, vagyis csekély összegű Európai Uniós támogatást.

2. A csok  könnyítés azokra a vállalkozásokra vonatkozik csak, amelyek megfelelnek a de minimis támogatás feltételeinek. Nem tartoznak közéjük a mezőgazdasági termékek termelésével, feldolgozásával és forgalmazásával foglalkozó vállalkozások, de olyan tevékenység sem támogatható ezzel, ami egy vállalkozás exportlehetőségeit segítené.

3. Mivel a csok de minimis támogatásnak minősül, ezért az adott vállalkozás esetében a csok és a de minimis támogatás együttes összege nem haladhatja meg bármely három pénzügyi évben összesen a 200 ezer eurót. (Áruszállítást és közúti fuvarozást végző vállalkozások esetében 100 ezer euró a felső limit.)