Egy friss trükk adócsökentésre lakás eladásakor

Ha új lakás kerül hozzánk, nem csak a régi vételárát, de például a felújítására fordított, számlával igazolt összeget is levonhatjuk, így jelentősen csökkenthetjük a fizetendő személyi jövedelemadónkat.

Ingatlan eladásakor az eladónak általában nem kell számolnia az ingatlan adásvétel ügyvédi díjával, hiszen az a piaci szokások szerint a vevőt terheli ellenkező megállapodás hiányában. Az ügyvéd ennek ellenére mindkét fél érdekeit köteles szem előtt tartani, ami sokrétű feladat.

Ide tartozik többek között az is, hogy mindkét felet tájékoztatnia szükséges az igénybe vehető adó- és illetékkedvezményekről, mentességről. Látható tehát, hogy az ügyvéd megfelelő eljárása az eladónak is érdeke és egyben joga, hiszen az őt terhelő fizetési kötelezettségeket jelentős mértékben csökkentheti egy mindenre kiterjedő tájékoztatás.

Ingatlan eladásakor ugyanis – mint a legtöbben tudjuk – az eladónak személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége keletkezik.

Az adót ugyanakkor nem a befolyt vételár, hanem a jövedelem után kell fizetni, amit úgy kapunk meg, ha a vételárból levonjuk a jogszabály által meghatározott tételeket.

Mi vonható le?

  • Ilyen levonható tétel többek között a megszerzésre fordított összeg.
  • Levonható ezen felül az ingatlanra fordított értéknövelő beruházásokra kiadott összeg is. Ez azt jelenti, hogy amennyiben felújítottuk az ingatlant, úgy az ezzel kapcsolatos igazolt(!) költségeinket elszámolhatjuk.
    Fontos tehát hangsúlyozni, hogy számlával igazolható kiadások jöhetnek csak szóba, az Alkotmánybíróság egy döntése értelmében ugyanis a személyi jövedelemadóról szóló törvény számla meglétét előíró jogszabályi rendelkezése nem alkotmányellenes.

Cikkünk szerzője a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakértője, dr. Gombolai Éva