2 milliárdos malomberuházás Gyermelyen

Gyermelyen egy új malom alapkövét helyezték el ünnepélyes keretek között. Az új létesítmény révén a Gyermelyi Vállalatcsoport hazai forrásból biztosíthatja a durumliszt-szükségletét.

A mintegy 2 milliárdos beruházásnak köszönhetően a lágybúza és a tojás mellett a Gyermelyi tésztához felhasznált durumbúza is kizárólag hazai, vállalaton belüli forrásból származik majd. Ennek révén a Gyermelyi termékek a legszigorúbb élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseken mennek keresztül. Az eseményen Tóth Béla a Gyermelyi Zrt. igazgatóságának elnöke hangsúlyozta, hogy a részvénytársasággá válása után is az egykori szövetkezeti tagok és leszármazottaik tulajdonában van. A vállalat amellett, hogy évente egymilliárd forintnyi adóval járul hozzá az ország költségvetéséhez, éves eredményéből 10-15 százalékot fordít osztalékra, a többit beruházásra forgatja vissza. Ennek eredményeképp a cégcsoport mára korszerű takarmány-előállítással, csirkeneveléssel, tojástermeléssel, malmászattal és tésztagyártással foglalkozik. Ez utóbbival az exportpiacokon már a jóval nagyobb olasz gyártókkal versenyez.

 

Az eseményen felszólalt Bedő Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Központjának főigazgatója is, aki szerint a Gyermelyi modellben az integráció révén egy teljes agrár-élelmiszeripari vertikum jött létre. Az MTA Martonvásári Kutató Intézetével 20 éve szoros együttműködésben állítják elő a búza vetőmagot, amelyet a gyermelyieknek adnak termesztésre. A Gyermelyi tésztához felhasznált búza nem tömegtermék, mint az ukrán, francia, vagy angol termés, hanem versenyképes, minőségi búza – hangsúlyozta Bedő, majd hozzátette: az egész vertikum hátterében az a szemlélet áll, amely már a magyar búzát is kiemelkedő hozzáadott értéknek tekinti.