Zöld irodákban nyomul Európa

A Jones Lang LaSalle bemutatja a legújabb, közép- és dél-kelet európai régió ingatlanfejlesztéseiről szóló fenntarthatósági tanulmányát, melynek címe “Going Green in Eastern Europe”.

John Duckworth, a Jones Lang LaSalle közép- és dél-kelet európai régióért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: „Ez a maga nemében úttörő tanulmány felhívja a figyelmet a fenntarthatósági gyakorlat egyre növekvő jelentőségére. A régióban eddig 20 Jones Lang LaSalle szakértő szerzett fenntarthatósági képzettséget, globálisan pedig már több mint 1000. A tanulmányt a MIPIM-en is bemutatjuk és folyamatosan igyekszünk frissíteni, hiszen tudjuk, hogy mennyire gyors ütemben terjednek a régióban a fenntarthatósági törekvések. Több mint 500,000 m2 irodaterület van jelenleg fejlesztés alatt a régióban, amelyek mindegyike pályázik valamelyik környezetvédelmi minősítésre. Ez is azt bizonyítja, hogy a mai trend a jövő fejlesztéseiben már általános elvárássá válik.”

 

Míg a zöld ingatlan minősítés egy módja annak, hogy a fejlesztők, tulajdonosok és bérlők demonstrálják a fenntarthatóság iránti elkötelezettségüket, a környezetvédelem valódi oka sokkal szerteágazóbb és alapvetőbb. A fenntarthatóság nem csak a tanúsítványokról szól. A klímaváltozás és annak potenciális következményei az ingatlanpiacot számos veszéllyel fenyegetné többek között pénzügyi és piaci kereslet szempontjából. Éppen ezért már az épületek tervezésekor energiatakarékos megoldásokkal igyekeznek biztosítani a széndioxid kibocsátás csökkentését. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az UNEP becslései szerint az épületek felelősek az energiafelhasználás több mint 40 százalékáért, az üvegházhatás okozó káros anyag kibocsátás egyharmadáért és a nyersanyag felhasználás 30 százalékáért.

 

Továbbá azok az épületek, amelyek környezetvédelmi szempontból jobban teljesítenek, erősebb bérlőket vonzanak, jobb bérbeadottsággal rendelkeznek és így magasabb értéket képviselnek. „Egy fenntartható épület viszonylag gyorsan válik minőségi épületté. A zöld irodák válnak a minőségi irodák képviselőivé. Ebből természetszerűen következnek a gazdasági előnyök a bérleti díj, a hozam és értékbecslés tekintetében” – tette hozzá Kevin Turpin, LEED Green Associate, a Jones Lang LaSalle közép- és dél-kelet európai regionális piackutatási vezetője. 

 

„A legtöbb ingatlanpiaci érdekelt, főleg az irodapiacon, már felismerte ezt a trendet. A közép- és dél-kelet európai régióban jelenleg körülbelül 670,000 m2 zöld minősítésű iroda van, ennek 35%-a Prágában, ezt Varsó követi, majd Bukarest és Budapest. Jelentős új kínálat várható a régióban 2012-2014 között, amelyek mind valamilyen módon a fenntarthatóságra törekednek” – folytatta Turpin.     

 

Tuza Rita, a Jones Lang LaSalle magyarországi irodájának piackutatási vezetője megjegyezte: „Magyarországon jelenleg 144,000 m2 LEED vagy BREEAM tanúsítvánnyal rendelkező irodaterület van. Két épület áll jelenleg fejlesztés alatt Budapesten, mindkettő elkötelezett a környezetvédelem mellett; a Váci Greens már megkapta a BREEAM tervezési fázisra vonatkozó Excellent minősítését, míg a Green House LEED for New Construction Platinum előtanúsítvánnyal rendelkezik.”     

 

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Intézete (US Environmental Protection Agency) szerint a zöld épületek teremtik meg a gyakorlatot arra, hogy hogyan strukturálják és használják azokat az eljárásokat, amelyek környezetvédelemi szempontból felelősek azért, hogy hatékonyan használják fel a rendelkezésre álló erőforrásokat egy épület teljes életciklusa alatt. Világszerte számos tervezési és értékelési módszert fejlesztettek ki a fenntartható épületek besorolására. A közép- és dél-kelet európai régióban legnépszerűbb és legelterjedtebb kritérium rendszerek a BREEAM Europe Commercial és a LEED for New Construction & for Shell and Core (64% és 36% a jelenlegi regionális irodaállományban). Mindkettőnek közel azonos célkitűzései vannak, például a fenntarthatósági bevált gyakorlatok népszerűsítése, és összevethető értékelési rendszer biztosítása világszerte. A régióban jelenleg fejlesztés alatt álló irodaállomány 32%-a pályázik LEED és 68%-a BREEAM tanúsítványra.

 

2020-ra minden ingatlanfejlesztés „zero energy building” kell, hogy legyen és 2050-re minden épületnek minimálisra kell szorítania a károsanyag kibocsátását. Ahhoz, hogy ezeket a célokat elérjék, jelentős változásokat kell véghezvinni. A tanulmány útmutatót nyújt irodaterület tulajdonosoknak, fejlesztőknek, befektetőknek és bérlőknek, hogy miképpen hajthatják végre ezeket a változásokat. Végsősoron a bérlők döntése az, hogy melyik épületet választják. Azok az épületek, amelyek jobb minőségű beltéri levegővel rendelkeznek, és kevesebb mérgező anyagot bocsátanak ki, pozitív hatással vannak az emberek egészségére is, és így kevesebb a munkavállalók betegszabadságon töltött ideje is. Mindent összevetve, minden bérlő célja az, hogy a munkavállalóik a lehető leghatékonyabban végezhessék munkájukat.