Óriási javulás Magyarország beosorolásában

Az év első három hónapja során a magyar állam csődkaldkockázatát jelző (5 éves) CDS-felár 125 bázisponttal (32%-kal) csökkent. Ezzel Magyarország globális szinten a hatodik legnagyobb javulást tudja felmutatni a kockázati megítélés tekintetében és már nem sorolható a világ 10 legkockázatosabb állama közé – derül ki a Markit most kiadott jelentéséből.

Ismét megjelent a Markit államcsőd kockázatokat rangsoroló negyedéves elemzése, amely a szuverén CDS piac elmúlt hónapokban mutatott fejleményeit vizsgálja. Ezek a számok pontosan mutatják be a pénzügyi piacok által feltételezett országkockázatokat – írta Gavan Nolan, a londoni adatszolgáltató cég elemzője.

A friss összeállításból kiderül, hogy a 10 legnagyobb javulást produkáló ország közül 9 európai állam, és ezen belül 7 ország az euróövezetből került ki. Az első három hónapban az osztrák állam 5 éves CDS-felára csökkent a legnagyobb mértékben: tavaly év vége óta 40 bázisponttal esett (március végére 60 bázispontra). A képzeletbeli dobogó második helyén végzett Olaszország, miután országkockázati felára 88 bázisponttal csökkent, ezalatt Belgium CDS-felára 81 bázisponttal került lejjebb.

Magyarország sem panaszkodhat a Markit rangsora alapján: a magyar CDS-felár (32,2%-kal!) 125 bázisponttal 263 bázispontra esett az első negyedév végére. Mint ismert, a magyar mutató azóta még tovább csökkent, múlt pénteken 246 bázisponton is megfordult (hétfőn 236 bázispont környékén járt), ami tavaly május óta a legalacsonyabb érték.

Tovább a Portfolio.hu cikkére