Mégis Leisztingeré marad a Hunguest Hotels

Mégsem került ki Leisztinger Tamás érdekeltségéből a Hunguest Hotels szállodalánc. A Népszabadság információi szerint a korábbi hírekkel ellentétben a szállodaláncot mégsem vásárolta meg a Jászai Gellért által alapított Magyar Turisztikai Holding (MTH).

A napilap szerint az időközben értékesített MTH 100 százalékos vételi opciót szerzett a Hunguest Hotels-re, azonban az új tulajdonos szeptemberben nem élt az opcióval, így a szállodalánc továbbra is a Leisztinger Tamás érdekeltségéhez tartozó Arago tulajdonában maradt.  Az SCD elnöke, Jászai Gellért tavaly decemberben jelentette be, hogy az MTH Zrt. megegyezett a Hunguest Hotels Zrt. egyharmadának átvételéről; és a társaság saját részvényeivel fizetett a részesedés megszerzéséért az Arago Befektetési Holdingnak. A bejelentett tranzakció eredményeként az MTH Zrt.-ben az Arago 25 százalékos tulajdonosi részesedéssel rendelkezett, míg Jászai Gellért részesedése 75 százalék lett. Az MTH a bejelentés szerinz ezzel párhuzamosan opciós vételi jogot szerzett az Arago Befektetési Holding Zrt.-nél maradó, valamint a Lemisa Investment Holding AG illetve a Forrás Nyrt. birtokában lévő Hunguest Hotels részvényekre is.

 

A decemberi bejelentés szerint a Magyar Turisztikai Holdingnak 2011 harmadik negyedévéig lett volna lehetősége arra, hogy a Hunguest Hotels Zrt.-ben szavazati arányát 99,6 százalékig növelje, miközben az Arago Befektetési Holdingnak átadott sajátrészvényeit is visszavásárolhatta volna. A Népszabadság mostani információi szerint azonban egyáltalán nem került az MTH tulajdonába a Hunguest.  Az SCD az MTH-ba bevitte a legnagyobb balatoni szállásadót, a Balatontourist Zrt.-t, a Fly Balaton nemzetközi repülőteret, és ez a cég vitte volna tovább az SCD Group 450 millió euróra becsült Balaton-fejlesztési Programját is. Jászai Gellért azonban idén augusztusban bejelentette, hogy az SCD a jövőben Budapestre koncentrál, a turisztikai ágazatt pedig – benne a Hunguest Hotelsre vonatkozó vételi opcióval – egy magyar üzletemberekből álló konzorcium veszi meg. Vagyis a piaci információk szerint igen nehéz pénzügyi helyzetbe került SCD megszabadult az összes turisztikai érdekeltségétől.