A Goodman belép az észak-amerikai piacra

A Goodman Csoport („Goodman”, a „Csoport”) a mai napon bejelentette, hogy megállapodást kötött a kaliforniai székhelyű Birtcher Development & Investments vállalattal.

Az együttműködés középpontjában első osztályú logisztikai és ipari létesítmények fejlesztése és az ezekbe történő befektetés áll, kulcsfontosságú észak-amerikai térségekben. Emellett a lezárásához közeledik egy megközelítőleg 800 millió dolláros tőkepartnerségi megállapodás is. A Goodman észak-amerikai piacra lépésének legfontosabb tényezői:

 

- Stratégiai lépés: a Goodman a világ legnagyobb, legátláthatóbb és leginkább likvid ingatlanpiacán jelenik meg.

- A kulcsfontosságú észak-amerikai logisztikai és ipari ingatlanpiacokra fókuszáló tőkepartnerség.

– A Birtcher helyi piaci ismereteit a Goodman globális alapkezelői képességével ötvöző, kiemelkedően tapasztalt csapat összeállítása a Csoport észak-amerikai érdekeltségének létrehozására.

- Fejlesztés-központú befektetési stratégia, amely kezdetben kulcsfontosságú logisztikai zónákban elhelyezkedő, első osztályú logisztikai és ipari létesítmények építésére, a későbbiekben pedig stabilan működő ingatlanokba történő befektetésekre is koncentrál.

- Négy fejlesztési terület már rendelkezésre áll. Kettő a Los Angeles térségében fekvő Inland Empire-ben, továbbá Oaklandben (San Francisco-i öböl térsége) és a philadelphiai Lehigh-völgyben. Bérbe adható területük meghaladja a 900 000 négyzetmétert, teljes bekerülési értékük pedig a 700 millió dollárt.

 

Greg Goodman, a Goodman Csoport vezérigazgatója elmondta: „A mai bejelentés megerősíti a Goodman vezető globális ingatlancsoportként megszerzett pozícióját. Mintegy 19 milliárd dollárnyi vagyont kezelünk az ázsiai-csendes-óceáni térségben és Európában. Észak-amerikai piacnyitásunk logikus lépés működési platformunk bővítése során, hogy kiszolgáljuk globális ügyfeleinket és tőkepartnereinket a világ legnagyobb logisztikai és ipariingatlan-piacán. Idővel Észak-Amerika válhat a Goodman egyik legjelentősebb piacává a kezelésünkben lévő eszközök tekintetében.”

 

Danny Peeters, a Goodman európai igazgatója üdvözölte a bejelentést: „Az észak-amerikai piacra lépésről szóló döntés nagyon jó hír a Goodman európai részlege számára. Ezáltal kiszolgálhatjuk ügyfeleinket az Egyesült Államokban, egyszersmind platformot biztosít számunkra az ottani ügyfeleinkkel történő kommunikációra, hogy Európában is támogathassuk őket. A tény, hogy a Goodman Ausztrália, Új-Zéland, Európa és Ázsia mellett immár Észak-Amerikában is jelen van, jól példázza cégünk erejét, és demonstrálja szilárd pénzügyi helyzetünket a piac felé.”

 

Goodman North America Partnership


A Goodman új észak-amerikai logisztikai és ipari partnerséget (Goodman North American Partnership – GNAP) hoz létre, hogy biztosítsa a Csoport által fejlesztett ingatlanokba történő befektetések pénzügyi forrását, amelyek értéke kezdetben megközelítőleg 800 millió dollár lesz. „A GNAP stratégiája szerint kulcsfontosságú észak-amerikai piacokon található logisztikai és ipari ingatlanokba fektet. Ennek során kezdetben a fejlesztési lehetőségekre koncentrál, idővel pedig, a piaci körülmények függvényében stabilan működő eszközök akvizíciója is szóba jöhet” – vázolta Greg Goodman. Mindeközben küszöbön áll a Goodman és egy jelentős tőkepartner közötti együttműködés, jelenleg az úgynevezett due diligence utolsó lépései zajlanak. Az üzleti feltételekben megállapodtak a felek, a dokumentáció lezárására rövidesen sor kerül.

 

A menedzsment társaság


A menedzsment társaság ötvözi a Goodman ipari és üzleti létesítmények kezelése terén szerzett világszintű szakértelmét, valamint kiterjedt globális ügyfél- és tőkepartneri kapcsolatait a Birtcher helyi tudásával, hosszú ideje megalapozott szakmai múltjával és Észak-Amerikában szerzett hírnevével. Greg Goodman, a Goodman Csoport vezérigazgatója kifejtette: „Egy új piacra történő belépés sikerének egyik kulcstényezője, hogy rendelkezzünk a szükséges helyi tudással és szakértelemmel. E tekintetben is nagy örömünkre szolgál, hogy olyan elismert csoport áll mellettünk észak-amerikai terjeszkedésünk során, mint a Birtcher. A menedzsment társaságban ehhez a helyi szaktudáshoz adódik a Goodman nemzetközi csapatának üzemeltetési tapasztalata.” Brandon Birtcher, a Birtcher elnök-vezérigazgatója hozzátette: „Az együttműködés új fejezetet nyit a Birtcher 73 éves történetében. Izgatottan várjuk e hatalmas lehetőséget, hogy a világ egyik vezető ipari ingatlancsoportjának részeként dolgozzunk. Helyi piaci ismereteink és kapcsolataink erejét, valamint meghatározó fejlesztési és befektetési tapasztalatunkat hasznosítva dolgozunk majd a vállalat növekedéséért.”

 

Befektetési stratégia


A földrajzilag célzott befektetési stratégia középpontjában az „A” kategóriás logisztikai és ipari létesítmények fejlesztése és vásárlása áll majd. A megcélzott logisztikai piacokon csekély a kínálat minőségi ingatlanokból, ezért kezdetben a fejlesztés-központú megközelítés érvényesül majd a hozamok maximalizálása érdekében.

Ennek jegyében a Csoport a Nyugati Part főbb logisztikai centrumai közül Los Angeles, San Francisco és Seattle térségében, míg a Keleti Parton New York, New Jersey és Philadelphia területén kutat lehetőségek után. További lehetőségként számításba vesznek belföldi kikötők mellé települt logisztikai csomópontokat, intermodális létesítményeket és úgynevezett tier one kikötőket is.

 

Fejlesztési területek


A kezdeti fejlesztések számára három, kiváló adottságú területet szereztek meg Kaliforniában. Kettő az Inland Empire-ben, Kalifornia legnagyobb ipariingatlan-piacán, a harmadik pedig Oakland San Francisco-i öböl menti részén fekszik, közel a város légi és tengeri kikötőihez. A negyedik, a philadelphiai Lehigh-völgyben fekvő területről szóló tárgyalások folyamatban vannak. A négy terület együttes bérbe adható területe meghaladja a 900 000 négyzetmétert, bekerülési értékük pedig a 700 millió dollárt.

Greg Goodman elmondta: „Azáltal, hogy a fejlesztési területek rendelkezésre állnak és a finanszírozás biztosított, jó eséllyel használhatjuk ki az Inland Empire, Oakland és Philadelphia kedvező piaci dinamikáját. Ezeken a területeken alacsony a kínálat minőségi logisztikai ingatlanokból, ez pedig vonzó lehetőség számunkra, hogy kielégítsük az „A” kategóriás „big box” létesítmények iránti erős keresletet.”

„További fejlesztési lehetőségeket is mérlegelünk más észak-amerikai lokációkban, és remélhetőleg ezekről is hamarosan beszámolhatunk” – tette hozzá Brandon Birtcher.