A Goodman belép a brazil piacra

Közös vállalatot („Közös Vállalat”, „KV”) hozott létre a Goodman Csoport („Goodman”, a „Csoport”) és a WTORRE, Brazília egyik legnagyobb raktár-, logisztikai és kereskedelmiingatlan-fejlesztője. Az 50-50 százalékos részesedéssel működő Közös Vállalat első osztályú logisztikai és ipari ingatlanokat fejleszt majd Brazília kulcsfontosságú piacain.

Danny Peeters, a Goodman európai vezérigazgatójalesz a két, a Goodman által a Közös Vállalat élére delegált igazgatósági tag egyike, akit egyben a Csoport Igazgatóságának ügyvezető igazgatójává is kineveztek, 2013. január 1-jei hatállyal. Ezzel egy időben Philippe Van der Beken lép a Goodman európai ügyvezetői igazgatói posztjára, aki a Csoport kontinensen folytatott tevékenységéért felel majd, közvetlen felettese Danny Peeters lesz.

„A magas kihasználtsági mutatók és a főbb piacokon tapasztalható alacsony kínálat időszerűvé tették, hogy belépjünk a brazíliai piacra. Hiszünk abban, hogy a Goodman globális ügyfélkapcsolatai a WTORRE helyi tapasztalatával kiegészülve jelentős keresletet gerjesztenek majd a fejlesztéseink iránt logisztikai szolgáltatók, kiskereskedelmi és gyártó cégek részéről, különösen az FMCG és az autóipari szektorban” – mondta Danny Peeters.

 

A legfontosabb részletek

         A Goodman és a WTORRE 50-50 százalékos részesedésével logisztikai és ipari ingatlanok fejlesztésére szakosodott közös vállalat alakult WTGoodman néven

         A Közös Vállalatot jelentős tapasztalattal bíró csapat irányítja, amelyben a WTORRE helyi piaci ismeretei és logisztikai kapacitásai ötvöződnek a Goodman globális ügyfélbázisával és az alapkezelés terén felhalmozott szakértelmével

         Fejlesztésvezérelt, első osztályú logisztikai és ipari ingatlanokra összpontosító befektetési stratégia, amelynek célja, hogy a befejezett projektekkel kielégítse a Goodman globális tőkepiaci partnereinek befektetési célú keresletét

         A WTORRE négy meglévő fejlesztési területtel száll be az üzletbe. A két-két Sao Paolo-i és Rio de Janeiro-i projekt összes bérbe adható területe 850 ezer négyzetméter, teljes kiépítettségkori értékük pedig mintegy 1,1 milliárd dollár (858 millió euró).

 

Az ügylet stratégiai háttere

Brazília a világ egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága, 195 millió fős népességgel és erősödő középosztállyal. A befektetők számára vonzó a feltörekvő piaci gazdasági növekedés, valamint a stabil geopolitikai környezet.

A brazíliai ipariingatlan-piac rendkívül széttagolt, ennek egyik nyilvánvaló oka a tőkehiány. Ez teszi időszerűvé, hogy a Csoport megjelenjen a kulcsfontosságú térségekben, és első osztályú fejlesztéseivel új befektetési lehetőségeket teremtsen globális és helyi ügyfelei, valamint tőkepiaci partnerei számára, akik élénken érdeklődnek a Goodman brazíliai projektjei iránt.

 

„Brazíliai piacra lépésünkkel tovább erősödik pozíciónk mint a világ egyik vezető logisztikai ingatlancsoportja. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben és Európában 20 milliárd ausztrál dollárnyi (16,3 milliárd euró) eszközt kezelünk, és a közelmúltban az észak-amerikai piacon is megkezdtük helyi tevékenységünket. Mostani lépésünk működési platformunk újabb stratégiai jelentőségű kiterjesztését jelenti, amely révén kiszolgálhatjuk globális ügyfeleinket és tőkepiaci partnereinket a világ egyik leggyorsabban fejlődő gazdaságában” – mondta Greg Goodman, a Goodman Csoport vezérigazgatója.

 

Az 1981-ben Walter Torre Junior által alapított WTORRE ezidáig 211 projektben több mint 5 millió négyzetméternyi fejlesztést valósított meg az irodai, kiskereskedelmi és ipariingatlan-szektorban. A WTORRE a piac kulcsfontosságú szereplője, amely innovatív megoldásokat alkalmaz a tervezés, az ingatlanfejlesztés és az infrastruktúra területén. A vállalat 71, többségében built-to-suit logisztikai beruházást valósított meg, és számos meghatározó építkezés is a nevéhez fűződik, egyebek mellett a Santander brazíliai központja Sao Paolóban, a Rio Grande hajógyár, ahol a déli félteke legnagyobb szárazdokkja is megtalálható, valamint a Petrobras új központja Rio de Janeiróban, amely 100 ezer négyzetméterével Brazília legnagyobb kereskedelmi létesítménye. A WTORRE ügyfelei között szerepel a Carrefour, a Nestlé, a Walmart, a Volkswagen és az Unilever is.

 

A Közös Vállalat

 

A közös vállalat WTGoodman néven jön létre, egyesítve a Goodman ipari és üzleti létesítmények kezelésére szakosodott alapkezelőként felhalmozott globális tapasztalatát, kiterjedt ügyfél- és tőkepiaci kapcsolatait, valamint a WTORRE piacvezető pozícióját és bizonyított helyi logisztikai fejlesztési képességét.

 

„Csoportunk az alapos átvilágítást követően örömmel lép partnerségre a WTORRE vállalattal, különös tekintettel annak jól megalapozott platformjára, helyi kapcsolataira, reputációjára és szakértelmére, továbbá jelentős fejlesztési képességeire. A Goodman folyamatos globális terjeszkedése szempontjából mindig kulcsfontosságú azon helyi partner megtalálása, amelynek erőforrásai és szakértelme jól kiegészítik a Csoportét. A WTORRE és a Goodman alkalmazottai közösen alkotják majd a Közös Vállalat csapatát, biztosítva a helyi tudás és a globális tapasztalat optimális kombinációját a működés során” – fejtette ki Greg Goodman.

 

A Közös Vállalat négyfős igazgatósága, mely a WTORRE és a Goodman két-két vezetőjéből áll, valamennyi jelentős kérdésben egyhangúlag dönt. A WTORRE-t Walter Torre elnök és Paul Remy vezérigazgató, a Goodmant Greg Goodman és Danny Peeters képviseli.

A WTGoodman vezérigazgatói posztjára Cesar Nassert nevezték ki. A vezető 16 éves tapasztalattal rendelkezik az ingatlan- és pénzügyi piacok területén, ebből öt évig az RB Capital, a világ egyik legnagyobb „securitisation” (ún. értékpapírosítási) és ingatlan-befektetési vállalatának ügyvezető partnereként dolgozott. Nasser rendelkezik mindazon készségekkel és tapasztalatokkal, amelyek ideálissá teszik a WTGoodman Közös Vállalat vezetésére.

„A WTGoodman megalapítása mindkét vállalat számára jelentős előrelépés, és örömmel töltenek el a cégeink előtt álló óriási lehetőségek. A WTORRE és a Goodman egyaránt számos, egymást kiegészítő erőforrással vesz részt a Közös Vállalatban, és nagyon várom, a közös munkát az új csapattal, hogy megtapasztalhassam a potenciáljukban rejlő erőt” – mondta Walter Torre, a WTORRE elnöke.

 

Befektetési stratégia és fejlesztési területek

 

A Közös Vállalat tőkéjén, valamint a profiton 50-50 százalékban osztozik a WTORRE és a Goodman. A WTORRE már meglévő ipari fejlesztési területeket biztosít, a Goodman pedig 341 millió reál (130 millió euró) erejéig fedezi a tőkekiadásokat. A KV célja első osztályú logisztikai és ipariingatlan-fejlesztések megvalósítása, amelyeket egy, a Goodman globális tőkepiaci partnerei által finanszírozott ipari befektetési társaságnak kínál fel.

 

A portfólió kezdetben négy területet foglal magában: a Cajamar és az Itupeva Sao Paolóban, valamint az International Business Park (IBP) és a Nova India Rio de Janeiróban, amelyek bérbe adható területe együttesen 850 ezer négyzetméter, befejezéskori becsült értékük 1,1 milliárd dollár. Valamennyi terület jól kiépített ipari térségben, kulcsfontosságú infrastruktúra közvetlen közelében fekszik; ezeket egybérlős nagy raktárak, illetve több-bérlős létesítmények építésére kívánják felhasználni. A Cajamar és az IBP infrastruktúrájának kiépítése hamarosan megkezdődik, míg az Itupeva és Nova India esetében a tervek szerint 2013 elején indul az építkezés.