Soltész: “büszkék lehetünk az ócsai lakóparkra”

Olyan jó minőségű lakópark épül Ócsa szomszédságában a bajba jutott devizahiteles családok számára, melyre büszkék lehetünk – jelentette ki az építkezés helyszínén tartott sajtótájékoztatón Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden.

A sajtótájékoztatót abból az alkalomból hívták össze, hogy éjféltől már benyújthatják pályázatukat az érdeklődők az ócsai szociális lakópark házainak bérleti jogára. A pályázati feltételek a Belügyminisztérium honlapján is olvashatók.

 

Soltész Miklós államtitkár a kiemelt kormányzati beruházás előzményeire való visszatekintés után jelezte, hogy a pályázat kezelője a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az első ütemben elkészülő 80 ház leendő bérlőit egy öttagú bizottság jelöli ki előzetes tájékozódás, illetve környezettanulmányt követően.

 

Mint mondta, a bizottság munkájában az ócsai önkormányzattól és a Máltai Szeretetszolgálattól 2-2 fő, míg a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-től további egy fő vesz részt. Az 50 négyzetméteres otthonok bérleti díja havi 16 800, a 60 négyzetmétereseké 19 500, míg a legnagyobb, 70 négyzetmétereseké 21 100 forint lesz.

 

Az államtitkár – reagálva azokra az ellenzéki vádakra, melyek szerint az ócsai beruházással valójában egy “nyomortelep” jön létre – úgy fogalmazott: a tervezőket, kivitelezőket, illetve az építkezésen dolgozó közmunkásokat egyaránt sérti, hogy épp az első Orbán-kormány otthonteremtő programját szétverő, az embereket devizahitelekbe hajszoló, a bankok érdekeit védő politikusok szájából hangzanak el ezek a negatív megjegyzések.

 

Olyan, a bérlőknek hasznos tevékenységre is lehetőséget nyújtó lakópark épül itt, melyekre büszkék lehetnek az ócsaiak, s mindenki, aki segíti a megvalósulást – szögezte le az államtitkár.

 

Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke “ócsai küldetésükről” szólva feltette a kérdést: vajon házakat építeni vagy emberekből közösséget formálni nehezebb? Szerinte a szeretetszolgálat ez utóbbi feladatot vállalta magára. Az atya megjegyezte, hogy noha csak éjféltől lehet regisztrálni, kedd délig már 25-en jelentkeztek, s akadt olyan nyírségi pályázó is, aki előrelátó módon elkezdett a környéken munkát keresni.

 

Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára a projekt állásáról tájékoztatta a sajtó képviselőit. A rengeteg adminisztratív teendő elintézését és a projektben közreműködő szervezetek egyeztetését követően elkészült a lakótelep ivóvíz-gerincvezetéke, s túlvannak az ócsai szennyvíztelepre való rácsatlakozáson is – mondta. A közvilágítás 61 százalékos készültségi fokú, a az útépítés is megkezdődött, de a nagy hideg miatt némi csúszásra lehet számítani az első 80 épület műszaki átadását illetően. Erre várhatóan áprilisban kerülhet sor. A beruházó Belügyminisztérium elégedett a minőségre nagyon ügyelő kivitelező munkájával – jelentette ki a helyettes államtitkár.

 

Mintaprojektnek tekinti az ócsai lakótelepet a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. – mely a majdani bérleti szerződéseket is megköti -, hiszen új, egymás melletti ingatlanokról, és egy új lakóközösségről van szó – fogalmazott Csillag Tamás, a cég vezérigazgatója. Kiemelte: rendszeresen be fognak számolni az ócsai vagyonkezelői tapasztalataikról.

 

Bukodi Károly (Fidesz), Ócsa polgármestere arról beszélt, hogy a lakóparktól pár kilométerre fekvő Ócsa biztosítani tudja a szociális lakóparkba költözők alapvető igényeit. A nemrég 300 millió forintból felépült egészségház, a tavaszra kész új bölcsőde, valamint a hamarosan bővülő óvoda ugyanúgy tudja fogadni a beköltözőket, mint a szabad férőhelyekkel rendelkező általános iskola és gimnázium – jelentette ki.

 

A közlekedési gondok megoldását célozza a jelenleg napi háromszori helyi járat, illetve a Volán-buszok megállóinak bővítése, de a tervek szerint egy kisbuszt is szolgálatba állítanak majd. A városvezetés reményei szerint a lakópark 100 hektáros szabad területén ipari létesítmények, s ezzel új munkahelyek jöhetnek létre – tette hozzá a polgármester.

 

A sajtótájékoztatón egyebek mellett kiderült, hogy az ócsai lakótelep házainak négyzetmétere 300 ezer forintba kerül, illetve hogy az átadás többszöri csúszásának fő oka, hogy eredetileg készház-technológiában “gondolkodtak”, de e háztípus működtetése túl sokba került volna, ezért új közbeszerzési pályázatot kellett kiírni.

 

A lakótelep első 80 házának leendő bérlői február közepéig jelentkezhetnek. A pályázatokat elektronikus úton és papíron is be lehet nyújtani a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak címezve (az adatlap a www.ocsalakaspalyazat.hu honlapról tölthető le). Felvilágosítás az ocsa@maltai.hu e-mail címen, vagy munkaidőben a 06-1-391-4710-es telefonszámon kérhető.