Kellemes helyeken nyit új irodákat az MNB

Nem tett le az MNB az új külföldi irodák megnyitásáról, amelyről még 2014 júniusában számolt be a Portfolio – derült ki az RTL Klub ma esti Híradójából. A helyszínek és az érvek ugyanazok, mint akkor.

New York, Párizs, Hamburg, Róma, Buenos Aires és Bejrút

 – 
ezekben a városokban nyit irodát hamarosan az MNB, amelyekben irodavezetőt, közgazdasági elemzőt és asszisztenst foglalkoztatnak majd.

A jegybank még 2014 júniusában az alábbiakkal indokolta a Portfolio-nak a lépést, most lényegében ezt ismételték meg a televíziónak. A műsorban most Bodnár Zoltán, a jegybank korábbi alelnöke lényegében feleslegesnek nevezte az irodanyitást, amelynek költségeiről egyébként az MNB – mivel még nem történt meg – nem tudott nyilatkozni.

 

Más európai országok jegybankjai, így az Európai Központi Bank, a német, a francia, az olasz és az osztrák jegybankok példáit követve, a felügyeleti feladatokat is ellátó MNB törekszik a világ élvonalába tartozó, illetve a regionálisan vezető pénzügyi intézményekkel kialakított kapcsolatok erősítésére, nemzetközi együttműködési háló kialakítására, ezért a világ egyes gazdasági-kulturális központjaiban irodákat hoz létre. Korábban az MNB hét nemzetközi irodát tartott fent, Tokióban, Frankfurtban, New Yorkban, Párizsban, Zürichben, Londonban és Bejrútban. A jegybanki irodák a következő hónapokban New York-ban, Párizsban, Hamburgban, Rómában, Buenos Airesben és Bejrútban nyílnak meg azzal a céllal, hogy a magyar jegybankot és a bankban folyó elemző munkát bekapcsolja a nemzetközi tudományos vérkeringésbe, illetve erősítse a társ- és partnerintézményekkel fennálló szakmai együttműködést. Az MNB nemzetközi irodáit kis létszámú (2-4 fő), az adott régióban munkatapasztalattal bíró, a térség gazdasági, pénzügyi viszonyait jól ismerő szakembergárda működteti majd. A nemzetközi irodák munkatársait az MNB nyílt pályázat útján választja ki.


– indokolta a Portfolio-nak a lépést júniusban az MNB.