Hatéves csúcson az európai kiskereskedelmi ingatlanpiac

Több mint 14 millió négyzetméternyi új bevásárlóközpont átadása várható Európában a következő két évben – olvasható a World Property Channel írásában, amely a JLL új kereskedelmi ingatlanpiac elemzésére hivatkozik.

A legtöbb terület, 3,8 millió négyzetméternyi bevásárlóközpont Oroszország területén lesz. 2009 és 2013 között évente átlagosan 7,2 millió négyzetméternyi új területet adtak át, az idei várhatóan ezt 32 %-kal fogja meghaladni, majd 2015-ben újabb 6,9 millió négyzetméter átadása várható.

 

A legtöbb új projekt továbbra is Oroszországban és Törökországban épül, tudjuk meg a Knight Frank elemzéséből. 2015-re már ebben a két országban az ingatlanfejlesztések volumenének 34%-os csökkenése várható.

 

A JLL elemzői szerint a kedvező piaci feltételek ellenére sem várható, hogy a nyugat-európai piacon plázaépítési hullám kezdődik, de a kiskereskedés struktúrája átalakult és mind a fejlesztők, mind a bérbeadók óvatosabbak. 2015-re a legtöbb bevásárlóközponti terület Oroszországban lesz. Tavaly 1,6 millió négyzetmétert adtak át, ami 11 százalékkal haladta meg az előző évet.

 

Zorlu Center IstambulA második legaktívabb piac 2013-ban Törökország volt, 2014-ben várhatóan 1,9 millió négyzetmétert adnak majd át, ez a szám 2015-re várhatóan 535 ezer négyzetméter lesz a számítások szerint. A legjelentősebb a maga hatvanhatezer négyzetméterével a képen látható Zorlu Center isztambuli luxuspláza átadása volt.

 

 

A nyugat-európai országok közül Németországban várható a legtöbb új bevásárlóközpont terület átadás az elkövetkező két évben. Idén 613 ezer négyzetméter várható, jövő évben ennél több, 919 ezer négyzetméter. Ez a 2013-ban átadott 295 ezer négyzetméterhez képest jelentős növekedésnek mondható.

 

A JLL riport szerint a korábban épült, elavult területek egyre inkább elveszítik vonzerejüket, ezért az új fejlesztések helyett inkább újrafejlesztések várhatók a nagysebességre kapcsolt gazdasági növekedés, urbanizálódás és gyors technológiai változások idején. A teljes cikk itt olvasható.