Ezek a legjobban keresett munkahelyek 2015-ben

A megfelelő iroda kiválasztása elengedhetetlenül fontos a cég napi működésének szempontjából, ráadásul a munkavállalók vonzása, megtartása és produktivitása is nagyban múlik azon, hogy a vállalat milyen munkakörülményeket tud biztosítani számukra. Ahogy a budapesti irodaállomány minősége emelkedik az újabb épületek átadásával és a régiek modernizálásával, úgy változnak a cégek és alkalmazottaiknak igényei is. De milyen egy “népszerű” irodaház 2015-ben? Erre adunk választ az irodahaz.info adatbázisának felhasználásával.

Elemeztük az irodahaz.info által rendelkezésünkre bocsátott keresési statisztikát 2015 második negyedévéről (április-június) annak érdekében, hogy átfogó képet kapjunk arról, milyen irodát keresnek a költözést fontolgató magyarországi cégek.
 

Ezek a legjobban keresett munkahelyek 2015-ben

Elsőként azt vizsgáltuk, hogyan oszlanak meg a keresések a különböző irodatípusok között. Látható, hogy a legtöbben A, illetve A kategóriás irodaházba költöznének, de nem elhanyagolható azoknak a száma sem, akik B kategóriás épületek iránt érdeklődnek. Az irodahaz.info a betűs kategóriákon felül egyéb lehetőségeket is felkínál, zöld, azonnal költözhető, sőt még eladó irodaterületekre is érkeztek keresések.
 

Mik ezek a kategóriák?

A szolgáltatások és az épület műszaki színvonalától függően különböző kategóriákra osztható az irodapiac. Hazai viszonylatban egységes elvárásokról, követelményrendszerekről nem beszélhetünk, egyedül a Budapesti Ingatlantanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) sorolja kategóriákba az irodaházakat, öt kötelező feltétel és tíz másodlagos kritérium segítségével azonosítja az A kategóriás létesítményeket. Az öt feltétel között találunk a 24 órás biztonsági szolgálatra, a korszerű szellőztető- és fűtő/hűtő-rendszerre, a megfelelő mennyiségű parkolóhelyre, a kábelfektetési követelményekre és az egyéb alapvető berendezési elemekre (padlóburkolat, szőnyegpadló, világítástechnika, stb.) vonatkozókat. A tíz másodlagos kritérium közül hattal kell rendelkeznie egy A kategóriás irodaháznak. Ezek között olyan érdekességet is találunk, mint a “presztízst sugárzó recepció” megléte vagy a 2,65 métert meghaladó belmagasság. Amennyiben ezen felül további extra paraméterekkel rendelkezik az irodaház, akkor az A kategóriába is sorolható, ide nagyjából a budapesti irodaházak 10%-a tartozik az Eltinga kutatása szerint. Az ún. B kategóriás irodaházak ennél alacsonyabb színvonalat képviselnek – ide sorolható a fővárosi irodaházak kb. 20%-a.


 

Ezek a legjobban keresett munkahelyek 2015-ben

Azt is megnéztük, milyen méretű irodák iránt érdeklődnek az irodahaz.info felhasználói. Bár sokan – az érdeklődők mintegy kétharmada – nem állít be méretbeli megkötéseket keresése során, azok, akik mégis az alapterület alapján szűrik a hirdetéseket, többségében kisebb méretű irodákat keresnek. Mint az az ábráról is leolvasható, a keresések több mint fele 150 négyzetméter alatti irodákra irányult. Az eggyel nagyobb, 150 és 300 négyzetméter közötti kategória is népszerűnek bizonyult több mint 20%-os részesedésével, 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű irodák iránt viszont csak a felhasználok 21%-a érdeklődött. Érdekes, hogy az 1500 négyzetméteresnél nagyobb ingatlanok népszerűbbnek tekinthetők, mint néhány alacsonyabb méretkategóriába tartozó társuk.
 

Ezek a legjobban keresett munkahelyek 2015-ben

Az irodahaz.info oldalán történő keresés során az is beállítható, hogy milyen bérleti díjat szeretnének fizetni a cégek leendő otthonukért. A keresők jelentős része – több mint kétharmada – nem élt ezzel a lehetőséggel, azok viszont, akik bérleti díj alapján szortíroztak, láthatóan az olcsóbb ingatlanokat preferálják. A legnépszerűbb árkategóriába a havonta és négyzetméterenként 5-8 euróért bérelhető irodák kerültek. Népszerűnek számítanak még az olcsóbb kategóriák, 14 eurónál többet azonban úgy tűnik, nagyon kevesen fizetnének. Figyelembe véve, hogy 5-8 eurónál kezdődnek a fővárosi A kategóriás irodaházak bérleti díjai, az ár alapján keresők többsége vélhetően inkább B kategóriás irodaházak adatlapjával találta magát szembe.

Ezek a legjobban keresett munkahelyek 2015-ben

Mint az a Portfolio, az RICS és az Eltinga legutóbbi közös kutatásából kiderült, a jobb minőségű irodák átlagos bérleti díja 10 és 15 euró között mozog havonta és négyzetméterenként, a bérleti díj alapján keresünk kevesebb mint 20%-a érdeklődött ilyen ingatlanok iránt. Nem elhanyagolható azonban a luxus kategória iránt érdeklődők aránya sem. A 30 euró feletti bérleti díjjal kecsegtető irodákra is érkeztek keresések – igaz, ilyeneket szinte lehetetlen Budapesten (vagy Magyarországon) találni.