Csak kapkodjuk a fejünket – Micsoda épületek!

Az ingatlanpiacon lassan valóban látszik a fordulat a válság éveit követően. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy egyre több új projektet indítanak el. Most azokat a beruházásokat listáztuk, melyek már előkészítési fázisban vannak, vagy a fejlesztők már a tettek mezejére is léptek.

A válság előtti időszakhoz képest a jövő fejlesztési elképzelései jelentős szemléletmód változáson mentek keresztül. A tömegirodák és projektek helyét átveszik az egymástól megkülönböztethetőbb megoldások. Általánosan megfigyelhető jelenség, hogy a megindított projektek mindegyike törekszik az egyediségre, alapvetően más-más bérlői réteget célozva meg. A Skanska új épületének esetében ez a környezetbarát és természetességet kihasználó megoldásokban mutatkozik meg. A K27 hatékony, de a piacon az olcsóbb kategóriába tartozó irodamegoldásokat kínál, míg például a Tőzsdepalota egyértelműen a luxus irodakategóriában próbál sikeres lenni. De szintén az egyediségre törekszik a Budapest One is.

Nordic Light

A Skanska hetedik projektjeként indítja útjára a Nordic Light irodaház építését. Ez azért is nagy szó mivel ez esetben egy spekulatív jellegű fejlesztésről van szó, vagyis még inkább bizonyítja a cég piachoz való optimista hozzáállását. A fejlesztés két fázisban készülhet el, az első átadására várhatóan 2016 első negyedévében, míg a második esetében várhatóan 2016 második negyedévében kerülhet sor. Így összesen bruttó 26200 négyzetméternyi terület kerül majd a piacra. A kivitelezési munkálatok már elkezdődtek. Az egyre előtérbe kerülő zöldítéssel összhangban, az épület már most LEED Gold előtanúsítással rendelkezik. A beruházás keretében a Váci út és a Visegrádi utca között egy gyalogos sétányt hoznak létre, innen nyílnak majd az irodaépület lépcsőházainak bejáratai, míg az épület külső frontján üzlethelyiségek kapnak helyet. 

 

K27 – Kerepesi Business Center

A jövőben piacra lépő új projektek között található a Raiffeisen Evolution által fejlesztett K27, Kerepesi Business Center. A 2,3 hektáron megvalósuló fejlesztés keretében 64 200 négyzetméter nettó bérbeadható területtel rendelkező épület kerül felhúzásra. A beruházás már megkapta az építési engedélyt, illetve a területen lévő létesítményekre a bontási engedélyt. A további két részre bontott első fázis keretében 15500 és 9000, a második fázis keretében 12500, a harmadik fázis keretében 13600, míg a negyedik fázis keretében 13600 négyzetméternyi irodaterület kerülhet majd a piacra. Ezekhez összesen 1000 parkolóhely kerül majd megépítésre. 

 

Budapest One

A Kelenföldi pályaudvarnál épülő új komplexum az eddigi legnagyobb multimodális közlekedési csomópont lehet. A 70 ezer négyzetméteres irodapark építése a jövő évben indulhat el. A fejlesztés közvetlenül kapcsolódik az Etele City Center kereskedelmi és szórakoztató központhoz. Az irodákhoz 1420 férőhelyes mélygarázs is épül. A Futureal Csoport 170 milliós beruházása több ütemben valósulhat meg, az első ütem 2015 I. negyedévében kezdődhet meg, s várható befejezése 2017 első negyedévére esik. 

 

A CEU új campusa

A Nádor utcában kap helyet a Central European University új campusa, így egy helyre költözhetnek, a korábban a városban szétszórtan elhelyezkedő egyetemi egységek. Az épület esetében nagy kihívást jelentett a modern létesítménynek a történelmi városrészbe illesztése, amit jól mutat, hogy a Tervtanács korábban elutasította az első terveket, így áttervezésre volt szükség. Az épület számos modern igényt kielégít majd, amit egy oktatási intézménytől a fejlettebb országokban is elvárnak, az előadó termek esetében például felezési technika révén a nagyobb termekből kisebbek is kialakíthatóak lesznek. A 6 épületből álló, 35 ezer négyzetméteres fejlesztés jövő januárban indulhat el, s a munkálatok várhatóan 2019-ben fejeződhetnek be. 

 

Tőzsdepalota

A Tőzsdepalota 1905-ös korábbi épületét, melyben 1955 és 2009 között a Magyar Televízió működött 2006-ban vásárolta meg a Tippin Corporation, mely elsősorban történelmi épületek akvizíciójával és fejlesztésével foglalkozik. A projekt keretében már el is kezdődtek a munkálatok a Szabadság téren, ahol egyelőre a belső (nem az eredeti épülethez tartozó részek) bontása zajlik. A jövőben az impozáns épületben 27 ezer négyzetméteren luxusirodák kapnak majd helyet, valamint szolgáltató és kiskereskedelmi egység is kialakításra kerül, melyek területe 8 ezer négyzetmétert foglal majd el. A beruházás 100 millió euró befektetésből valósulhat meg, melybe a megvásárolt Lipót Garázs is beletartozik. Az első bérlők 2017-ben költözhetnek be. A beruházás során, a fejlesztő közlése szerint, törekednek az eredeti funkciók, külső és belső terek visszaállítására, míg a korábban megsemmisült belső terek esetében az eredeti szerkezetet korszerű üveg-acél megoldással keltik életre. Az impozáns épület elsősorban a különleges környezet révén kívánja, az akár az átlagnál magasabb bérleti díjakat is megfizetni tudó bérlők érdeklődését felkelteni.