Budapest a harmadik a bérlői aktivitás növekedésében

Európában 2007-es csúcsot döntöttek az ipari ingatlan-befektetések.

Az európai ipari ingatlanpiacon 2014 első felében összesen 8,7 milliárd eurót fektettek be, ami negyedével több az egy évvel korábbinál, és 2007 óta a legmagasabb érték. Az ipari ingatlanok aránya a befektetési piacon 10,3 százalékra nőtt a 2013-as 9,5 százalékról – összesíti az ipari ingatlanok európai piacának helyzetét a CBRE.

 

Földrajzi elhelyezkedés szerint továbbra is az Egyesült Királyságé az első hely: a tőke 40 százaléka, 3,46 milliárd euró irányult ide. Németország, Franciaország és Hollandia szintén jelentős mennyiségű tőkét vonzott az idén. Skandinávia különösen jól teljesített 2014 első felében: 50 százalékkal több, 878 millió euró tőkét fektettek be az északi országok ipari ingatlanpiacán. A régió 2007 óta a legjobb első félévet tudhatja maga mögött 2014-ben és továbbra is jelentős tőkét vonz.

 

Az európai ipari ingatlanszektor mind méretét, mind piaci részesedését illetően bővül, fenntartható, hozamokat biztosít, és a tőkeérték növekedéséből is profitál. Számos intézményi befektető mutat érdeklődést az ipari ingatlanok iránt, és a már ismert befektetők is keresik az újabb lehetőségeket.

 

ipari ingatlan piacBérlői oldalon folyamatos az érdeklődés az ipari ingatlanok iránt, a bérbe adottság folyamatosan nő, a központi piacokon a raktáráruházak iránti kereslet éves szinten 42 százalékkal nőtt. A bérlői aktivitás tekintetében Párizs, Milánó és Budapest mutatta a legerősebb növekedést, majd Dublin és Amszterdam következett. Míg a kereslet folyamatosan növekszik, a kereslet és kínálat egyensúlya továbbra is hiányzik: a modern ingatlanállomány a jó lokációkban korlátozott, ami így a bérlőket arra készteti, hogy másodlagos területeken béreljenek, vagy saját igényeikre szabott BTS (build to suit) projekteket indítsanak el. Éppen ezért a legtöbb új fejlesztés BTS, bár a legfontosabb nyugat-európai piacokon már néhány spekulatív fejlesztés is létesülhet.

 

Budapesten jelentősen nőtt a kereslet az ipari ingatlanok iránt: 2014 második negyedében 67 416 négyzetméternyi területet adtak bérbe, ami jelentős növekedés az első negyedévhez képest, és 2008 harmadik negyedéve óta a legmagasabb érték. A bérleti szerződések sok esetben nem új bérlőket jelentenek: a megújítások 45 százalékot képviselnek a bérlői aktivitásból. Az üresedés jelenleg 19,1 százalék, ami 2,6 százalékponttal kevesebb, mint az év elején.

 

„Míg a régiónk az ipari ingatlanbefektetések terén összességében jelentős növekedést tud felmutatni, Magyarországon egyelőre kivárnak a befektetők. Ahogyan a bérlői piac élénkül, és az üresedés csökken, várakozásaink szerint ismét lesz befektetői érdeklődés az ipari és logisztikai ingatlanok iránt.” – mondta Tim O’Sullivan, a CBRE budapesti befektetési vezetője.