Betiltották az Elmű-Émász online szerződéseit

Sok szabálytalanságot talált a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az Elmű és Émász májusban indított online tarifájának hirdetményeiben, szerződéskötési gyakorlatában és hivatalos dokumentumaiban, ezért a törvényes állapot helyreállításáig megtiltotta új szerződések kötését. A 2-2 millió forint büntetéssel sújtott szolgáltatók fellebbezést fontolgatnak – írja a Nol.hu szerdán.

A cikk szerint a cégeknek a hivatal tételes hibalistája, illetve javítási utasításai kézhezvételétől számított 20 napon belül orvosolniuk kell a hiányosságokat. A MEKH kétségesnek tartja a már létrejött megállapodások érvényességét is, ezért biztosítani kell a szerződők számára minden hátrányos jogkövetkezmény nélkül a 45 napon belüli elállás lehetőségét.
    

A határozatok az Elműt és az Émászt egyaránt 2-2 millió forint bírság megfizetésére kötelezik. A hivatal szerint a felső határ akár százmillió forint is lehetett volna, de a két társaság részéről korábban hasonló jellegű jogszabálysértést nem tapasztaltak.
    

A Nol.hu ismerteti: az egyazon tulajdonosi körbe tartozó Elmű és Émász májusban fapados áramszolgáltatást indított lakossági fogyasztók számára. Akkori tájékoztatásuk szerint akik bizonyos feltételeket vállalnak, az energiadíjból nyolc – a teljes számlából körülbelül négy – százalékos árkedvezményt kapnak ez év végéig.
    

A MEKH szerint ez önmagában nem jogsértő, de az érdeklődőket nem tájékoztatták egyértelműen, megfelelő időben és részletességgel, hogy az átszerződés után a fogyasztóra más szabályok vonatkoznak. Az úgynevezett egyetemes szolgáltatás esetén a fogyasztó államilag kötött tarifán kapja az áramot, az online szerződés aláírásával viszont “szabadpiaci” ügyféllé válik, tarifáját és feltételeit a szolgáltató jóval kötetlenebbül határozhatja meg.
    

A hivatal az ügyet más hatóságokhoz is továbbítja, további vizsgálódások céljára – írja a lap. Boross Norbert, az Elmű-Émász szóvivője a Nol.hu megkeresésére annyit mondott, vizsgálják a bírósági fellebbezés lehetőségét. A cikk szerint néhány nappal ezelőtt a szóvivő arról tájékoztatta a lapot, hogy eddig néhány ezer lakossági ügyfél vállalta az online tarifa feltételeit.