Berúgta a motort a magántulajdonú ingatlanmulti

Zárta első negyedévét Demján egykori ingatlanvállalata

Közép-Európa egyik legnagyobb, magántulajdonban lévő integrált ingatlanvállalata, a TriGranit, első negyedévét zárta új tulajdonosi háttérrel, a TPG Real Estate-tel.2016 első negyedévében az új és hosszabbított bérleti szerződések összterülete 25 777 négyzetméter GLA-t ért el, a TriGranit által kezelt ingatlanok pedig 95 százalék feletti kihasználtsági szinttel üzemeltek. A vállalat emellett további 20 ezer négyzetméter bérbe adható összterületű irodai ingatlan fejlesztésén dolgozik és további ingatlanfejlesztéseket tervez a számára elsődleges országokban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában.

A régió irodapiacának pezsgését tükrözi, hogy 2016 első negyedévében a TriGranit által kezelt teljes portfólió közel 20 százalékát érintették a bérlői szerződésmegújítások és új szerződéskötések: a megújított szerződések összterülete csaknem 17 ezer négyzetméter GLA, míg az új szerződéseknél több mint 9 ezernégyzetméter GLA volt. A legaktívabb a budapesti Millennium Towers irodaépületei voltak, ahol a megújított és új bérleti szerződések – például a Morgan Stanley-vel és az Oracle-lel kötött szerződések – összesen 19 ezer négyzetméter bérbe adható területet fedtek le. E szerződések megkötésével a Millennium Office Towers kihasználtsága elérte a 99 százalékot.
 


 

Krakkó legnépszerűbb és méltán elismert irodaparkjában, a Bonarka for Business-ben is rendkívül eredményesen indult az év – míg az F épület befejezése csak 2016 következő negyedévében várható, a G épület pedig a tervek szerint 2017 első felében nyílik meg, a két épület mintegy 60 százalékát azonban már most sikerült bérbe adni.

„A közép- és kelet-európai ingatlanpiac még mindig folyamatosan ível felfelé, a korábbi évekhez képest lassabban ugyan, de a nyugat-európainál nagyobb ütemben. A multinacionális cégek részéről egyre növekszik a kereslet a „near-shoring”, vagyis a közeli országokba történő tevékenység-kihelyezés lehetőségei iránt: Közép-Európa mára már bevett európai célállomás lett az üzleti folyamatok kiszervezésének szektora számára. Ez különösen másodlagos lengyel városokban, például Krakkóban, Wrocławban és Łódźban figyelhető meg, ahol jelentős az olcsóbb, de hatékonyan dolgozó, jól képzett és megbízható idegennyelv-tudással rendelkező munkaerő, ráadásul fejlett az infrastruktúra”mondta Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója.

Számos amerikai és nyugat-európai vállalat választja Közép- és Kelet-Európát üzleti folyamatai kiszervezésének központjául, hogy e funkciók Nyugat-Európából vagy az USA-ból Közép- és Kelet-Európába való áthelyezésével költségeket takarítson meg.

Lengyelországban a bányászat után a második legjelentősebb ágazat az üzletifolyamat-kiszervezés és a megosztott szolgáltató központok szektora volt, amely 150 ezer embernek adott munkát. A BPO szektor a régiós lengyel irodaingatlanok mintegy 50 százalékát teszi ki. Lengyelországban az üzleti folyamatokat kiszerző vállalatok főként az informatika, a számvitel, a kutatás-fejlesztés és a pénzügy területén tevékenykednek. A régió másik két nagyvárosa, Budapest és Pozsony is kiemelt célpontja a BPO vállalatoknak.

A TriGranit első számú bevásárlóközpontja, a Bonarka City Center Krakkóban közel 3,4 millió látogatót fogadott az első negyedévben, 2015 hasonló időszakához képest pedig forgalma 6 százalékkal nőtt.  A Pandorával fennálló bérleti szerződés közelmúltbeli megújításával a bevásárlóközpont kihasználtsága immár eléri a 94 százalékot, az American New Balance Performance öt évre kötött bérleti szerződést, míg az English Home nevű török cég és a francia Camaïeu is új üzleteket nyitott a BCC-ben 2016 első negyedévében.

A pozsonyi Lakeside Parkban 5 megállapodást kötöttek: két új bérlő költözött az irodaépületbe, három kulcsfontosságú bérlő pedig megújította a szerződését. Ezzel az irodaház kihasználtsági szintje elérte a 95 százalékot.