Adókedvezményekkel az ingatlanfelújításokért

Csaknem tizennégyezer műemlék épület található Magyarország területén. Rengeteg közülük a romos.

Több ezer műemlék épület van ma Magyarországon pusztulásra ítélve. Megmentésük a magántőke bevonása nélkül elképzelhetetlen, ehhez azonban egyértelműbb és ösztönzőbb szabályozásra lenne szükség − derült ki az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) konferenciáján. Az IFK a védetté nyilvánítás kritériumainak objektív meghatározását, a kétszintű védettségi szint bevezetését és a műemléki felújítás ösztönzését sürgeti.

 

Megközelítőleg tizennégyezer műemlék ingatlan található Magyarország területén. Állapotuk nagyon eltérő, de rengeteg közülük a romos, elhanyagolt épület, és a többi állapota is évről évre romlik. A nemzeti műemléki vagyon megtartásában az államnak szüksége lenne a magántőkére, ám a fejlesztők nem szívesen nyúlnak a védett régi házakhoz, ugyanis a kulturális örökség védelméről szóló, hatályos törvény számtalan kötöttséget ír elő, miközben a műemlék épületek felújítására, állagmegóvására szinte semmilyen ösztönző szabályozás nincs − állítja a Napi Gazdaság hétvégi számának cikkében Takács Ernő, az IFK elnöke.

 

A műemlékek eleve hátrányból indulnak a kortárs épületekkel szemben, hiszen tereik kihasználhatósága lényegesen korlátozottabb, míg üzemeltetési költségeik szükségszerűen magasabbak a mai épületeknél. Emiatt meg kell találni azokat az ösztönzőket, amely mellett a műemlékek felújítása és üzemeltetése vonzóbb lehet a magánbefektetők számára – írja a Napi Gazdaság.