A Váci út mindent visz?

Pozitív hírek érkeztek az irodapiacról a 2015. II. negyedévet illetően. Növekvő keresletről és csökkenő üresedési rátákról számoltak be az érintett piac szakértői. A legkiemelkedőbben a Váci úti irodafolyosó teljesít, míg a leggyengébb alpiacnak továbbra is az Agglomeráció alpiac bizonyult. Itt vannak a legfrissebb adatok a budapesti irodapiacról.

2015 második negyedévében egyetlen új spekulatív irodafejlesztés került átadásra. A Váci Greens C épülete további 20.100 négyzetméterrel növeli a budapesti modern irodaállományt, amely így 642 300 négyzetméter saját tulajdonú- és 2 607 900 négyzetméter spekulatív irodaterületet foglal magában.
 

A BRF-ről:

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) – tagjai: CBRE , Colliers International , Cushman & Wakefield , DTZ , Eston International , JLL és a Robertson Hungary

Az üresedési ráta az előző negyedévekhez hasonlóan tovább csökkent és a második negyedév végére elérte a 14,2%-ot, amely az elmúlt 6 év legalacsonyabb értéke. Az előző év azonos időszakához képest 3,4 százalékpontos, míg az előző negyedévhez képest 1,5 százalékpontos csökkenés történt.

A Váci út mindent visz?

Alpiaci bontásban a legalacsonyabb kihasználatlanság továbbra is Dél-Budára jellemző, ahol a ráta értéke mindössze 8,8%. A legmagasabb üres területi arány az Agglomerációban mérhető, jelenleg 31,3%-os értékkel. Éves alapon a legnagyobb változás a Váci úti folyosón történt, ahol 2,4 százalékponttal csökkent a mutató értéke és elérte a 16,3%-ot. Érdemes kiemelni, hogy a 13 darab ezer négyzetméter feletti tranzakcióból 7-et a Váci úti folyosón írtak alá.

A Váci út mindent visz?


A második negyedéves kereslet minden korábbi értéket felülmúlva 213 500 négyzetmétert tett ki, amely több mint háromszorosa az előző negyedévi keresletnek és 10%-kal meghaladja az egy évvel korábbi, akkor szintén rekord magasnak számító értéket.


A kereslet fő hajtóerői egyértelműen az előbérleti szerződések voltak. A mindössze két lezárt előbérleti tranzakció a teljes kereslet 37%-át tette ki. A Magyar Telekom 55 000 négyzetméteren, míg a Nokia Networks 25 000 négyzetméteren írt alá bérleti szerződést.

A Váci út mindent visz?


A bérlői kereslet további 29%-át szerződéshosszabbítások, 26%-át új szerződések, míg 8%-át bővülések adták. Saját tulajdonú tranzakció nem történt a negyedév során.

Az előbérleti szerződések következtében a legmagasabb nettó kereslet a Nem-Központi Pest (63 530 négyzetméter) és a Pest Központ (39 100 négyzetméter alpiacokon bizonyult a legerősebbnek.

A legnagyobb új szerződést a Central Udvar A irodaházban kötötték, ahová az UNICEF költözött 6 200 négyzetméter irodaterületre. A legnagyobb hosszabbítást a SAP kötötte a Graphisoft Parkban , 10 000 négyzetméteres területen.

A negyedév során összesen 213 bérleti tranzakció zárult le, az átlagos tranzakcióméret pedig 1 002 négyzetméter volt. A két előbérleti szerződést nem számítva az átlagméret 632 négyzetméterre csökkent, amely közel azonos az elmúlt 3 év 609 négyzetméteres átlagértékével.

A nettó abszorpció a negyedév során 66 150 négyzetmétert tett ki, ennek 52%-a Váci úti folyosón realizálódott.

Az irodaház keresési szempontok átalakulóban vannak, ami látszik az új épületek kialakításán illetve a régebbiek modernizálási formáján. Egy nem régiben megjelent cikkünkben részletesen foglalkoztunk a témával, meghatározva, hogy melyek lehetnek a “legnépszerűbb” irodák 2015-ben. Ebből kiderült, hogy elsősorban a minőségi irodák iránt mutatkozik nagyobb kereslet, míg a bérleti díj tekintetében az 5-8 eurós bérleti díjért bérelhető helyekért lehet a legnagyobb érdeklődés.


Próbálta már térképen? Kiadó irodák térképen az ország első számú térképes irodakeresőjén! Irodaterkep.hu