2050-re a kínai gazdaság lekörözi az amerikait

2050-ben már Kína lesz a legnagyobb gazdaság, a PricewaterhouseCoopers (PwC) tanulmánya szerint messze megelőzi majd a mostani világelső Egyesült Államokat, amely a második helyre szorul. A jelenlegi harmadik Japán az ötödik helyre csúszik vissza, helyét India veszi át.

A 4. Brazília lesz, amely a nyolcadik helyről tör előre. A 6. helyen Oroszország áll majd. Nyugat-Európa lemarad, a térségből csak két ország fér fel a legnagyobbak tízes listájára, annak is csak a végére; Németország a 8., Nagy-Britannia a 9. helyen áll majd 2050-ben, holott a legutóbbi, 2009-es adatok alapján összeállított listán a tízből még 5 ország nyugat-európai.

A legnagyobb feltörekvő országok hetes csoportja, az E7 (Brazília, India, Indonézia, Kína, Mexikó, Oroszország és Törökország) 2050-re lekörözi a hét legfejlettebb ipari ország alkotta G7-csoportot (Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország).

Az E7-csoport összesített GDP-je több mint 60 százalékkal nagyobb lesz 2050-ben, mint a G7-csoporté, ami gyökeres átalakulást jelent ahhoz képest, hogy jelenleg az E7 teljesítménye csupán a 36 százalékát éri el a G7 teljesítményének.

“A világgazdasági növekedés motorja Ázsia és Latin-Amerika lesz, a feltörekvő országok erősödése azonban növekvő jólétet eredményez a fejlett ipari államokban” – mondta a bemutatott tanulmányt ismertetve Alfred Höhn, a PwC partnere.

Szerinte az E7-csoport felemelkedése hatalmas piacot teremt a nyugati gazdaságoknak. A gyors felemelkedés ráadásul a népesség hasonlóan sebes növekedésével jár együtt az E7-csoport világában, az egy főre jutó GDP ezért sokkal lassabban növekszik majd – mondta a szakértő.