hirdetés

Indul a visszaszámlálás az Apple “űrállomáson”

Az idei egy különleges év az Apple számára, hiszen már év eleje óta a jubileumi készülékről beszélnek, de ez még semmi a vadiúj Apple központhoz képest!

Az óriási építkezés már majdnem befejeződött, melynek eredménye egy sosem látott technológiával rendelkező hatalmas tech park. Az Apple az egyik legnagyobb cég a világon, így nem oylan meglepő, hogy a központja egy végtelen hurkot formáló építmény.

Fotó: Macworld

Ugyan az épület már majdnem készen van, a munkálatok véglegesen csak az év végén fognak befejeződni. A cég dolgozóit már 2017 áprilisában elkezdték beköltöztetni a 708199 m2-es Parkba. Persze a 12 000 alkalmazott elhelyezése legalább fél éves folyamat. A Design részleg vezetője, Jony Ive elmondása szerint a csapata az utolsók között, most ősszel fog átköltözni az új helyre.

Fotó: Macworld

Az eredeti becslések alapján a Campus építkezési költsége fél milliárd dollár, azaz 130 milliárd Ft-ra rúg. Csak a telek értéke 160 millió dollár, azaz 40 milliárd Ft. Persze, ahogy az építkezések általában itt is már régen túlhaladták az eredeti büdzsét. Csakhogy az arányokat érzékeljük: 2011-ben 3 milliárd dollárnál, 2013-ban már 5 milliárd dollárnál tartottak.

Fotó: Apple/MacGeneration

Az Apple álom már nemcsak a találmányaikban van jelen, hanem az egész csapatot körbevevő környezetben. A vezérigazgató, Tom Cook szerint sikerült egy olyan inspiartív környezetet teremteni, ami eddig sosem látott energiahatékony technológiával, és megújuló energiával tartja fenn a Campust.

Fotó: Macworld

Az épületet a nyitott terek, a vertikális és horizontális tagoltság jellemzi. A cél az volt, hogy minél inkább közeleb hozzák az alkalmazottakat egymáshoz, így óriási íróasztalokat helyeztek el az épület belsejében. Ha mind az 500 db asztalt egymás mögé helyeznénk, akkor kb. olyan hosszú lenne, mint a washingtoni nemzeti park, a National Mall. Az épület egy hatalmas zöldterületet zár körbe.

Fotó: Apple/MacGeneration

A központ különlegessége az 1000 ülőhelyes Steve Jobs Színház. De ezen kívül egy hatalmas látógató központ és Apple Store is helyet kapott benne. Az alkalmazottak egy több, mint 9000 m2-es fittnessz centrumban edzhetnek.

Nézze meg, hogy áll most az építkezés!