Lakások: ezúttal nagyot zakóztunk

Szomorú hír: a lakások terén Európa-szerte rosszul állunk. Az első negyedévben hazánkban estek a lakásárak a leginkább: -5,4%-ot hoztunk össze.

Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat minap megjelent friss, ez év első negyedévéről tudósító lakásárindexe szerint Magyarország – a 27 vizsgált ország közül – az utolsó helyen áll az ingatlanár változásban.

A 2019-es év első negyedévéhez képest ugyanis 5,4 százalékkal csökkent a reál (azaz inflációval korrigált) lakásár nálunk. Két negyedévvel ezelőtt még a dobogó élén álltunk a 10,5 százalékos drágulással – adta hírül az OTP Ingatlanpont.

Nagyon vegyes képet mutat a kontinens, hiszen az országok döntő többségében idén egyelőre még árnövekedést látunk. Az élen Luxemburg áll éves szinten mért 12,3 százalékkal, s még Észtországban drágultak átlagosan 10 százalékot meghaladó mértékben a lakások 2019. első negyedévéhez képest. A sort Magyarország zárja 5,4 százalékos árcsökkenéssel, s még Írországban áll negatív előjel a mutatószám előtt.

„Hazánk utolsó helyezése az elemzők nagy részét biztosan meglepetésként éri. Mert bár a negyedéves változást mutató index már 2019. harmadik negyedévében negatívba váltott, előtte 22 negyedéven át tartott a folyamatos drágulás, Európában a harmadik leghosszabb ideje. Az éves szintű változást mutató indexben pedig fél évvel ezelőttig, öt negyedéven át elsők voltunk. Volt tehát jele a lassulásnak, ám az, hogy a 27 ország között már idén év elején a sereghajtók lettünk árnövekedés terén, igencsak váratlan” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.
A negyedéves szintű változást mutató indexben, -2,9 százalékkal, hátulról a harmadik helyen állunk. Írországban és Máltán ennél valamivel nagyobb mértékben estek az árak 2019. negyedik és az idei első negyedév között. A korábbi évek gyors ütemű drágulásának köszönhető ugyanakkor, hogy a 2015-ös szinthez viszonyítva a 2020 első negyedévi árszintünk 44,7 százalékkal magasabb, amivel még mindig tartjuk európai elsőségünket.
Valkó Dávid szerint izgalmas időszak előtt állunk. Az árindex mutatók – ahogy látjuk is – igen hamar nagy kilengéseket tudnak produkálni, így messzemenő következtetést még nem lehet ebből levonni. Ráadásul a mostani egyelőre előzetes adat, ami a véglegesítéskor kissé módosulhat majd. Trendszerűvé mindenesetre csak több negyedév azonos irányba mutató változása után válik az ármozgás. Az biztos, hogy a jelenlegi látványos, már 2019-ben elindult, és elsősorban Budapestet sújtó forgalomcsökkenés meghatározó az országos árindex alakulásában. Ugyanakkor az utóbbi hetekben a lakáspiacon tapasztalható élénkülő érdeklődés bizakodásra adhat okot.