Olcsó bérlakások jöhetnek!?

Végre bérlakásprogramról és Budapest egyes részeire kedvezményes lakásáfáról beszélt egy minapi interjúban Fürjes Balázs, a kormány Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára. Bár bérlakások még nem épülnek, csak egy tervről van szó.

A kormányzat Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Népszavának adott interjút a héten. E szerint az átlagkeresetűeknek indítana bérlakásprogramot Fürjes Balázs. Ráadásul szerinte meg kellene fontolni, hogy Budapest bizonyos területein továbbra is 5 százalékos áfa vonatkozzon a lakásépítésre!

Az interjú taulsága szerint városfejlesztési célokkal kombinálva ott kellene ösztönözni a lakásépítést, ahol jó közlekedéssel feltárt, parlagon heverő, köztulajdonban lévő területek vannak – ehhez kapcsolódóan Fürjes érdemesnek gondolja megfontolni az 5 százalékos lakásáfa területspecifikus, tehát csak bizonyos városrészekben megvalósul építkezésekre vonatkozó visszaállítását.

A kormánybiztos emellett programot indítana a rozsdaövezeti, barna-mezős, lepusztult állami-önkormányzati területek felhasználására lakófejlesztésekre. Fürjes olyan bérlakásprogramot indítana – lengyel mintára –, amely az aktív generációkat, azon belül is az átlagjövedelem körül keresőket célozza, hosszabb távon felkínálva a tulajdonszerzést is.

„El kell érnünk, hogy húszas évei második felében minden dolgozó fiatal megteremthesse első saját önálló otthonát, akár bérlakásban, akár saját tulajdonban” – mondta az interjúban a kormánybiztos.

Első lépésben azt javasolja a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában, hogy közgazdasági műhelyek bevonásával mérjék föl a budapesti lakhatási helyzetet, kiemelt figyelemmel a fiatalok lakáshoz jutásának esélyeire.

Ugyanakkor azt is kifejtette, hogy a szociális lakáspolitika az önkormányzatok feladata, ebbe ezután sem kívánnak beleszólni.

A teljes interjú itt olvasható.