Mikorra fogynak el az újépítésű lakások?

A Balla Ingatlan hálózat szerint nem érdemes halogatniuk a döntést azoknak, akik újépítésű ingatlan vásárlását tervezik az elkövetkező években. Kormányzati szándék ugyanis egyelőre nem látszik a kedvezményes lakásáfa megtartására. Ez pedig azt jelenti, hogy nem csak megemelkednek az árak, hanem 2020 után leállnak az átadások, miközben vészesen fogy a jelenleg elérhető újlakás-készlet.
Az új lakóparki lakások kínálata folyamatosan növekszik, ez a legtöbb ingatlanos hirdetési portálon érzékelhető. A legutóbbi nemzetgazdasági miniszteri nyilatkozatból úgy tűnik, hogy nem hosszabbítják meg a kedvezményes, 5 százalékos építőipari áfa időtartamát, mely az új lakások értékesítésére vonatkozik. Így 2020-tól ismét visszaállhat a 27 százalékos áfakulcs. De miért gond ez, ha eddig sem eredményezte az újépítésű ingatlanok árának csökkenését? Sőt, az árak csak egyre magasabbra kúsznak a 2016 elejétől érvényes áfa-csökkentés óta – fűzte hozzá a hálózat vezetője.

Az a cél, miszerint az áfacsökkentés hatására csökkenjenek az újlakásárak és az emberek olcsóbban jussanak ingatlanhoz, nem valósult meg, sőt jelentős mértékben emelkedtek az újépítésű ingatlanok árai – szögezte le Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője. Ugyanakkor jelentős mértékben nőtt a kínálat, melyből az újlakás-vásárlók válogathatnak.

Az árnövekedés persze csak részben és közvetetten következett az áfacsökkentésből: az országban nagyon sok jelentős állami beruházás indult be, ezzel párhuzamosan Budapesten több mint 400 ezer négyzetméternyi iroda fejlesztése zajlik, melyek mellett még 5-8 ezer lakás is épül. Mindez váratlanul érte a “csipkerózsika-álmában szendergő” építőipart, amire aztán minden irányból áremelkedéssel reagáltak.

A csökkentett áfa tehát a kínálat hirtelen felfutását eredményezte, vagyis a vevőknek most van miből válogatni, jelentősen bővült a választék. Ez a bőség azonban véget érhet, ha újra 27 százalékra emelkedik az áfa-mérték. És mivel 2019 utánra nem látják biztosnak a helyzetet a fejlesztők, így 2020-as, illetve 2020 utáni időpontra nem áll fejlesztés alatt és jelenleg nem vásárolható lakás komoly ingatlanprojektben – hangsúlyozta Balla Ákos.

Vagyis mai ismereteink szerint “nem lesz termék” ezen határidő után. Az persze elképzelhető, hogy lesznek olyan projektek, melyek csúszni fognak, ez azonban nem lesz általános jelenség. Várhatóan inkább az lesz a reakció az ingatlanfejlesztők részéről, hogy a több ütemes fejlesztések további – második, harmadik – ütemei nem valósulnak meg, ha azok csak a határidő után lennének átadhatók. Balla Ákos úgy látja, hogy jelenleg egyszerűen nem vállalja fel senki, hogy 2020 utánra fejlesszen.

A kormányzati kommunikáció most arról szól, hogy “inkább nem”, mint “igen”, azaz egyelőre úgy áll a helyzet, hogy nem hosszabbítják meg a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfát – vélekedett Balla Ákos. Az persze nincs kimondva, hogy soha nem hosszabbíthatnák meg a határidőt, hiszen mint Varga Mihály is célzott rá, a határidő közeledtével el lehet gondolkodni azon, hogy érdemes-e kitolni a határidőt. Egy 2019 év végi döntés azonban már mindenképpen törést fog okozni az átadásokat tekintve.

Balla Ákos felhívta a figyelmet arra, hogy a piaci szereplők részéről jelenleg komoly spekuláció zajlik arról, hogy mikor kerülhet sor az 5 százalékos áfa meghosszabbításáról szóló bejelentésre. Vannak, akik a választás utáni időpontról beszélnek, mások 2019 év végéről, ugyanakkor azt látni kell, hogy egy beruházás időigényes folyamat, így már jövőre, 2018-ban vissza fog esni az építési engedélyek száma, ha a fejlesztők nem látják a folytatás lehetőségét. Addig nem lesz fejlesztés, amíg az áfa-környezet nem tűnik ismét kedvezőnek a fejlesztők és a finanszírozók számára.

Hosszabb távon egy kiszámítható adókörnyezet kellene ahhoz, hogy a fejlesztések meg tudjanak valósulni – hangsúlyozta Balla Ákos. Van tehát létjogosultsága az áfa-csökkentésnek, csak jelenleg nincs reflektorfényben. De a várakozások szerint, ahogy közeledünk a véghatáridőhöz, és figyelembe vesszük azt, hogy a munkaerőpiacot és sok egyéb területet érint a kérdés, várhatóan ismét elő fog kerülni.

Aki tehát új lakást akar vásárolni az elkövetkező években, az most tegye meg, mert nem biztos, hogy két év múlva meg tudja tenni – figyelmeztet a szakértő. Annál is inkább, mert vészesen fogy az az újlakás-készlet, ami ma rendelkezésre áll, egyelőre persze fejlesztés alatt álló ingatlanok formájában. 2020 után pedig nagyon-nagyon szűk kínálatból vásárolhat drágábban az, aki most halogatja ezt a döntést.