Trafóházból is lehet luxus munkahely. Például így!

Nem csupán üveg-beton kombó létezik, ha valaki mutatós és tényleg egyedi munkahelyet (irodaházat) akar létrehozni. Még inkább igaz ez, ha a budapesti belváros szívében álló, egykor ipari funkciót ellátó épületről, nevezetesen egy volt trafóházról van szó.

A Markó utcában lévő Markó Irodák 9 (MI9) (link) irodaházban sikerült megtartani a védett épület art deco stílusát, s közben valóban exkluzív, trendi belső tereket kialakítani, amik illenek is egy „A” kategóriás irodaházhoz. A belváros legtöbb irodaházával ellentétben, ahol a hideg üveg és beton uralkodik, itt inkább a természetes anyagoké a főszerep, a klinkertégla, a kő és a műkő viszik a prímet.

Az irodaház megkapóan izgalmas belső terének részlete.

A régi kazettás műemlék ablakok helyett, ugyanolyan megjelenésű, modern profilból készített hőszigetelt nyílászárókat építettek be. Az MI9 különleges adottsága, hogy az épület körbejárható, így minden oldalán külső térre nyíló, nagy üvegfelületű – főként belső kertre néző – ablakokkal rendelkezik. Az 1990-es években készült tető felépítmények elbontásával és új acélszerkezetű felépítmény és tetőteraszok kialakításával letisztult az épület megjelenése.

Irodaházról hallva az emberek zömének hatalmas, egybe nyitott terek vagy kisebb boxok (hivatalosan cellák) jutnak eszébe. Olyan unalmas környezet, ahol nem feltétlenül érzi jól magát a dolgozó. Egy ilyen nem mindennapi helyszín rengeteg lehetőséget rejt magában, amit szerencsére jól kihasználtak a tervezők.

Szinte nincs két egyforma terület, galériák, zöld teraszok gondoskodnak a területek játékosságáról és még egy kisebb télikert is javítja a hangulatot. A „látszó gépészet” pedig az indusztriális atmoszférát csempészi vissza. A luxus kivitelezés mellett egyedi tervezésű dizájnelemekkel dobták fel a fogadócsarnokot és a közös területeket.

Kikre számít a beruházó? Például innovatív start up cégekre, kreatív vállalkozásokra, high-tech hazai és nemzetközi vállalatokra, székháznak is kiváló az épület. Az ötemeletes, két szinten galériás épületben 2 630 négyzetméternyi irodaterületet lehet kibérelni.

A legutóbbi átalakítás 1997-ben zajlott, amikor üvegezett lépcsőházat és tetősík-ablakokat kapott az épület. Az ingatlant 2014. novemberében vette meg a Bonemo Kft. és indította útjára a Markó Irodák 9 (link) projektet.

A cikk megjelenését támogatta a Bonemo Kft.