Így fiatalodnak a nyugdíjasok Hollandiában

Egy holland építész cég összehozta a hónap ötletét. A hágai vonatállomás mellett lévő idősek otthona komplexumát újragondolta a tervező csapat és 306 szobát alakított ki egyetemista kollégiumnak.A város által megbízott építő iroda tervett készített arra, hogyan lehetne feljavítani az idősek otthonát. Az átépítési tervek kiidnulópontja az volt, hogy úgy újítsák meg az eredeti épületet, hogy közben az eredeti célt teljes mértékig szem előtt tartják. Viszonylag kisebb mértékű, de annál céltudatosabb beavatkozásokat szerettek volna kieszközölni az épületen, méghozzá az pület jellegzeteségeinek megváltoztatása nélkül. Nem újjá akarták építen a régi epületet, hanem egy harmonikus kombinációját akarték létrehozni a régi és az új elemeknek. A két stílus nagyon erős kartert adott az épületnek.

Forrás:http://www.archdaily.com/

A homlokzat teljes mértékben átalakult. Az újrafejlesztés során eltünteték az erkélyeket és az egész épületet szürkére festették. Ez ugyan lehetne lehangoló is, ám jelen esetben csak méginkább kontrasztos a kollégium sárgára festett bejáratával. A földszinti rész üveges, így sokkal nyitottabb hatást kelt, hiszen be lehet kukucskálni, itt amúgyis a közösségi terek találhatók.

Forrás:http://www.archdaily.com/

A kollégiumban holland és külföldi egyetemisták is lakhatnak. A szobák teljes mértékig a “szezonális használatra” vannak kialakítva, mindennel felszereltek, bútorozottak. Sőt aki itt bérel szobát még saját biciklit is kap. Természetesen a modern igényeknek megfelelően az épületben található edzőterem, ebédlő, tanuló részleg és kávézó is.

Forrás:http://www.archdaily.com/

Valószínű, hogy nemcsak az épület fitalaítása történt meg ezzel a lépéssel, hanem az itt lakó idős közösségre is üdítő hatással lesz. Így ez az ötlet nemcsak építészei szempontból izgalmas, hanem inkább szociológiai megközelítésből.

Forrás:http://www.archdaily.com/