Biztonságos fürdőszoba idősebbeknek

Bár egyre több módszer van arra, hogy fitten tartsuk magunkat és fiatalon, de mégis érdemes arra gondolni, hogy egyszer mindenki megöregszik. Erre készülhetünk lelkileg is, ugyanakkor a lakásunkban is lehetnek olyan átalakítások, amit jobb, ha minél előbb megteszünk.Itt van néhány olyan alap design megoldás, amivel a fürdőszobát nemcsak kényelmessé, hanem hosszútávon biztosnágossá is tehetjük:

1. Korlátok a fellépőhöz. Ha valami miatt nem tudja megoldani, hogy egy szintben legyen a zuhanyzó a fürdőszoba többi részével, akkor mindenképpen érdemes beépíteni egy korlátot. Szerencsére mostmár, a fürdőszobai kiegészítőket forgalmazó cégek egyedi megrendéleknek is elegt tudnak tenni, így könnyedén beleilleszthetők az összképbe.

Fotó: Affecting Places

 

2. Zuhanypad. Nem is kell nyugdíjasnak lenni ahhoz, hogy egy fürdőszobában lévő padot kellő képpen értékelni tudja az ember, pláne ha a zuhanyzóban és a mosdókagylónál is beépítünk egyet.

Fotó: Barbara Grushow Design INC

3. Egy másik fontos dolog, a kézzel vezérelhető zuhany. Egy megfelelő zuhanycsappal egyszerűen válthatunk a fenti és a kézi zuhanyrózsák között. Ez akkor fog jól jönni, hogyha éppen a zuhanyozó padján ülünk.

Fotó: Cherie Myrick Interiors

4. Kapaszkodók. A designerek és a gyártók már régen rájöttek, hogy milyen sokféle lehetőség rejlik az “egyhelyben örgedés ötletében”. Emiatt egyre több olyan fürdőszobai kiegészítőt gyártanak, amitől nem rohanunk sírva a szomszédba. Ha felújításba fogunk, mindenképpen érdemes gondolnunk a zuhanyzón belüli stílusos fogodzkodók beépítésére, később még nagy hasznát fogjuk venni.

Fotó: V & Company, Fine Builders

5.Párkány nélküli zuhanyzó. Nem is kell kerekesszékesnek lenni ahhoz, hogy gondot okozzon a tusolóba való belépés, szóval mielőtt felbérelnénk egy ápolónőt érdmes egy új zuhanyzót beszerelni.

Fotó: Stone Cloud Design Build