Hogyan alakítsuk át a konyhát, hogy nagymamaként már ne kelljen?

Az öregedő társadalom egyre izgalmasabb téma, hiszen a föld lakosságának átlagéletkora egyre növekszik. Nem csoda, ha az “egy helyben megöregedés” koncepciója egyre szélesebb körben terjed a dekor és design megoldások terén. Ebből fakad, hogy az igények is egyre változnak és a seniorok szükségleti előtérbe helyeződnek. A név arra utal, hogy a saját otthonunkat alakítsuk ki úgy, hogy akár 30 év múlva is biztonsággal használhassuk, és ne 80 évesen kelljen felforgatni az egész otthonunkat vagy lakóhelyet váltani. Nézzük is , hogyan érdemes átalakítani a konyhánkat, hogy még nagymama korunkban is örömmel főzőcskézhessünk!

1. Legyen csúszásgátlós a padló!

Fotó: Creative Design Construction

Bizonyosodjunk meg róla, ha a kiálasztott járólap csúszásmentes. Így, ha ki is borul valami véletlenül a földre, akkor sem kell aggódnunk, hogy elesünk. A porcelán kevesebb nedvességet nyel el, mint a kerámia, így sokkal könnyebb tisztántartani. Praktikus választás lehet még a linó padló is, ami mostmár vagány színekben is kapható.

2.Építsen be kihúzható éléskamrát!

Fotó: BMLMedia

Ez azért praktikus, mert így könnyedén átláthatóvá válik anélkül, hogy oda-vissza kellene bármit is pakolgatni, mellesleg a műzlisdobozokat is van hova fesorakoztatni. Akár a nehezebb konyahi eszközöknek is beépíthetünk kihúzhatós polcokat.

3. Kerüljük a 90 fokos szögeket!

Fotó: The Sky is the Limit Design 

A konyhapult és a nyitott polcok gyakran kilógó, éles sarkokban végződnek. A konyhában való manőverezés során azonban senki nem szeretné összeverni a csípőjét vagy a könyökét.. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha mindenhol lekerekített sarkokat választunk.

4. Helyezzük a mosogatót, a sütő mellé!

Fotó: Adrienne DeRosa

Idősebb korunkban már lehet, hogy nehezebb lesz megemelni egy vízzel teli fazekat, ezért érdemes minél közelebb elhelyezni a csapot és a sütőt. De azért ne felejtsünk el munkapultot is hagyni a kettő között.

5. Válasszon fiókot ajtó helyett!

Fotó: Cabinet Innovation

Sokkal egyszerűbb, csak kihúzni a fiókot, mint az ajtó nyitogatni, közben guggolva mindent kipakolni, hogy végre megtaláljuk a szekrény mélyén lévő serpenyőt. Egy hatalmas fiók gyakorlatilag mindent el tud nyelni.