Új célpont: Spanyolország

A Moody’s hitelminősítő intézet közölte, hogy Spanyolország leminősítésének lehetőségét vizsgálja amiatt, hogy az országnak nagyok a finanszírozási szükségletei, kételyek merültek fel a bankszektorát illetően és aggályok a regionális finanszírozást tekintve.

A bejelentés hírére az euró gyengült. Ám a hitelminősítő intézet jelezte, nem számít arra, hogy Madridnak olyan uniós segélycsomagért kell folyamodnia, mint amely Görögország és Írország esetében történt.

“A Moody’s nem hiszi, hogy Spanyolország fizetőképességét veszély fenyegeti” – közölte Kathrin Muehlbronner, a hitelminősítő vezető elemzője. A cég jelenleg AA1-re minősíti  Spanyolországot, és a Moody’s szerint az esetleges lefokozást követően is az AA tartományban marad az ország megítélése. A madridi gazdasági minisztérium nem kommentálta a hírt a Reutersnek.

A hír hallatán az euró veszített értékéből és éppen hogy 1,3300 dolláros szinten állt meg. Robert Ryan, a BNP Paribas devizapiaci elemzője szerint a Moody’s bejelentése nem érte meglepetésként a piacokat, most csak a figyelem fókuszálódik Spanyolországra. A technikai elemzés szerint, ha az euró tartósan megkapaszkodik az 1,3280-as támaszban, akkor akár 1,3500-ös szinte, három hetes magasságba is felkapaszkodhat. Ugyanakkor ellenkező esetben akár 1,2969 dollárig is lecsúszhat az euró.