Sosem volt ilyen olcsó a lakásvásárlás

Az elmúlt évben már sokan próbálták bebizonyítani, hogy soha nem volt olyan olcsó a lakáspiac, mint ma. Egy új számítási módszer is alátámasztja ezt: ugyanazokkal a feltételekkel 1998-ban még 31 négyzetméternyi lakás volt megvásárolható, ez a szám 2014-ben pedig 60-ra nőtt – írja blogjában Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő portfóliómenedzsere.

A portfóliómenedzser egy új indikátort készített, amely a lakáspiac megfizethetőségét próbálja megragadni. (Az adatok különböző forrásokból származnak, így csak a nagyságrendeket és a trendeket mutatják teljes biztossággal.) A vizsgálat átlagos budapesti lakásárakból, átlagos nettó bérekből, és elérhető (jelzálog)hitelkamatokból indul ki. Zsiday Viktor arra a kérdésre kereste a választ, hogy ha valaki félre tud tenni 36 havi átlagos nettó fizetést, és hajlandó arra, hogy akkora hitelt vegyen fel, amelynek a törlesztésére (20 éves hitelperiódust feltételezve) a fizetésének a harmada, akkor hány négyzetméternyi lakást tud megvenni?

Az adatok azt mutatják, hogy míg 1998-ban 31 négyzetmétert, 2001-ben 22 négyzetmétert, 2002-2007 között 34-36 négyzetmétert lehetett így megvásárolni, addig most több mint 60 négyzetmétert. 
Ez egyrészt azt jelenti, hogy sosem volt még olyan olcsó a lakásvásárlás, mint most, másrészt, hogy a jelenlegi áraknak mintegy 60%-ot kellene emelkednie a 2002-2007-es szint eléréséhez.

Zsiday Viktor véleménye szerint a rendkívül olcsóvá váló jelzáloghitelek, a növekvő nettó bérek, a csökkenő munkanélküliség, a gazdasági növekedés és az új lakáskínálat hiánya miatt a következő években Budapesten és néhány nagyobb vidéki városban igen komoly lakásár-emelkedés is elképzelhető.