Rázós fénycsövek CE-tanúsítvánnyal?

A jól ismert CE megfelelőségi jelölés azt igazolja, egy adott termék megfelel valamennyi rá vonatkozó követelménynek. A szabványok a fogyasztókat védik, de gyakorlati hatásuk a piac szűkítését, a piacról való kizárást is eredményezheti. Nem jelentenek kivételt ez alól a világítástechnikai termékek és az egyre izgalmasabbá váló LED-es világítótestek sem, amelyek igyekeznek egyre nagyobb részesedést szerezni maguknak a kereskedelmi, ipari és lakóingatlanok, valamint az irodaházak és szállodák piacán.

„Nem minden elektromos szabvány életszerű előírás, de legalább 30 száazalékzjnak élet és vagyonvédelmi jelentősége van. Most, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az energiatakarékos világításkorszerűsítések,  fontosnak tartanám, hogy azon szabványok teljesítését feltétlen elvárjuk  a beszállítóktól, amit a CE-tanúsítványra rávezetnek” – hívja fel a figyelmet Nagy Zsolt, a Hungarolux Light Kft. ügyvezetője.

 

Kérdés az is, van-e valóságos alapja a CE- tanúsítványon szereplő állításoknak?Amikor bizonytalan eredetű távol-keleti termékek gyártói nyilatkoznak, hogy termékük a szabványoknak megfelelő minőségű, vajon megvannak-e a jegyzőkönyvek, amelyek megalapozzák az állítást?  A  magyar fejlesztésű, hosszú élettartamú LED-es ipari és közvilágítási rendszereket gyártó cég vezetője, Nagy Zsolt hozzáteszi: mint gyártónak be kellett méretniük és dokumentáltatniuk a LED-es termékcsaládjukat. Ha bárki beviszi egy terméküket a TÜV-höz, vagy KERMI-hez, és a bevizsgálás nem igazolná a papíron szereplő állításokat, akkor szabadon perelhetők, a vevő pedig számos hatékony szankciót tud foganatosítani. Egy távol-keleti termék kapcsán ugyanezt a procedúrát a vevő gyakorlatilag nem tudja alkalmazni.

 

A szabványok szakmai tartalmára, piacszűkítő illetve -kizáró hatására visszatérve a világítástechnikai szakember elmondta: már létezik olyan előírás is, mely szerint a műanyag szigetelésű, belső tápegységgel rendelkező fénycsövek nem felelnek meg az európai érintésvédelmi szabványoknak, mert ráznak. (Az is igaz, hogyha viszont kettős szigeteléssel látják el a gyártók, akkor minden valószínűség szerint két hónap alatt „megfő” a tápegység, mivel nem biztosítható megfelelően a tápegységek hűtése).

 

„Rengeteg olyan fénycső van forgalomban CE-tanúsítvánnyal, amelyek ráznak, a CE-papírt viszont soha nem a kereskedők adják. Azt mondják, hogyan is adhatnának, hiszen azt a gyártó ad. A gyártó pedig valahol Távol-Keleten található, és gyakorlatilag elérhetetlen. A minősítő társaságoknál le lehet viszont ellenőrizni, hogy kinek mire van minősítése. Ennek során találkoztunk viszont már LED-es világítástechnikai terméknél olyan TÜV-SÜD minősítéssel, amely amúgy csak játszóterekre és parképítésre lenne érvényes, vagy láttunk már árajánlatban olyan nem létező  kódszámot (úgynevezett riportszámot), amelyet belsőtápos fénycsövekre nem is lehet kiadni” – hozta fel elgondolkodtató példaként az OGH Hírügynökségnek Nagy Zsolt, a Hungarolux Light Kft. ügyvezetője. A szakember úgy véli a beszerzésekért felelős vezetőknek, amikor a CE-igazolást elkérik, azt is tanácsos megvizsgálniuk, hogy annak az aláírása szerepel-e ott, akivel  szerződéses kapcsolatba kerülnek. Ez is segíthet abban, hogy elkerüljék a „rázós” ügyeket.